Tourspel rit 8: Maastrichtse dagwinnaar hoopt op plaatsgenoot Dumoulin

Print
Tourspel rit 8: Maastrichtse dagwinnaar hoopt op plaatsgenoot Dumoulin

Afbeelding: De Limburger

We verrasten Pieter Moust uit Maastricht zaterdag met zijn dagwinst in het tourspel van De Limburger. De Maastrichtenaar had naar de WK-wedstrijd om de derde plek gekeken en de touretappe opgenomen.

“Dan zal er wel een sprinter hebben gewonnen. Niet heel verrassend voor vandaag natuurlijk", doet Moust een gokje wagen. Als hij hoort dat Dylan Groenewegen voor de tweede dag op rij de sprint heeft gewonnen, is hij nog contenter. “Dat is een mooie zege.” Moust is wel een echte wielerkenner. Niet voor niets regelt hij al jaren de renners voor de Ridderronde in Maastricht. “Dan kun je wel zeggen dat ik er een beetje kijk op heb.” De kans dat Groenewegen in Maastricht dit jaar te bewonderen is, is piepklein. “Hij is iets te duur voor ons en deze week is hij nog duurder geworden. We hebben als organisatie van de Ridderronde Maastricht een bepaald budget waar we ons aan moeten houden.”

Spektakel
Moust was van plan om de touretappe zaterdagavond te gaan terugkijken, vrienden en familie in zijn omgeving weten dat ze totdat moment hun mond moeten houden over wie er gewonnen heeft. Maar door zijn dagprijs wordt het ons vergeven dat we het verklapten. “Ik verheug me eigenlijk meer op de etappe van zondag. Dat gaat echt spektakel worden.” De 64-jarige Maastrichtenaar is al bijna veertig jaar abonnee bij De Limburger en speelt al vanaf het begin mee. “Drie lijsten stel ik samen. Een sprintersploeg, een ploeg met klimmers en een lijst met renners voor het algemeen klassement. Die laatste lijst is eigenlijk het leukste, maar met de sprinters maak je de meeste kans op dagprijzen. Na de eerste etappe zat ik ook al bij de eerste zestien met de meeste punten.”

Extra leuk
De deelname aan het tourspel maakt het kijken van de Tour de France extra leuk, maar geeft ook een dubbel gevoel. “Je hoopt natuurlijk dat de renners die je in je ploeg hebt goed scoren. Daardoor kun je niet heel objectief kijken. Bij het WK voetbal kon dat nu bijvoorbeeld zonder Nederland wel. Dan zit je toch anders voor de televisie.”

Tom Dumoulin
Moust heeft goede hoop deze Tour voor plaatsgenoot Tom Dumoulin. “Als ik hem zie rijden dan ziet hij er afgetraind uit. Ik verwacht heel veel van hem. Chris Froome gaat het nog lastig krijgen met de Franse wielerfans, maar ook een Vincenzo Nibali moet je in de gaten houden. Ik heb echter goede hoop op Dumoulin.” Met de gewonnen 30 euro is het budget van de Ridderronde in Maastricht weer gestegen. Lachend: “Ja, nu is het budget weer ietsje hoger. Ik weet nog niet wat ik met het geld ga doen. Misschien dat ik er een goed wielerboek van ga kopen. Ik heb veel wielerliteratuur en dan spendeer je het geld ook aan iets waar je het mee hebt gewonnen.”