Weekend Quatorze Juillet in Jekerwartier vol broederschap en muziek

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Met het gebruikelijke ceremonieel vertoon is zaterdag bij het Pater Vincktorentje de Maastrichtse variant van Quatorze Juillet door de honorair consul Camille Oostwegel in gang gezet.

Het is voor de tiende keer dat rondom de dag dat de Fransen hun nationale feestdag vieren in het Jekerkwartier een festival plaatsvindt met een zwaar Frans accent. Van vrijdag 13 juli tot en met zondag is en er een tweeledig programma (zie de website 14juillet.nl)

Marseillaise
Het zingen van de Marseillaise en het hijsen van de drapeau bleu-blanc-rouge en een slok champagne is inmiddels op 14 juli een traditie in het Faliezusterspark. De stichting Project Extraordinaire Maestricht (PEM) heeft in de loop der jaren samen met de Stichting OJK (Ondernemersvereniging Jekerkwartier) Quatorze Juillet laten uitgroeien tot een knus driedaags - vooral - straatevenement. Met veel muzikale optredens en een openluchtcinema bij de Pater Vincktoren krijgt  het leven als God in Frankrijk alle kans zich te ontplooien.

Broederschap
Maar Quatorze Juillet kent ook een een serieuzere kant. Ieder jaar wordt, aan de hand van de Franse revolutie, een thema gekozen. Voor editie 2018 is dat ‘broederschap’. Dit slotwoord van de wereldberoemde leus liberté, égalité, fraternité wordt gelinkt naar de Franse Revolutie. Maar raakte in Frankrijk pas echt in zwang in bij de oprichting van de Derde Franse Republiek (1870).

Gastvrij Maastricht
Het thema ‘broederschap’ komt dit weekend vooral in beeld bij de expositie ‘Gastvrij Maastricht’. Dat is volledig ingericht over de opvang van Franse en Belgische vluchtelingen in Maastricht tijdens de 1e Wereldoorlog. Het was namelijk tussen 1914 en 1918 dat de Maastrichtse bevolking blijk gaf van ‘broederschap’ jegens de grote stroom vluchtelingen.