Aanpak fietsenkerkhof Stationsplein is gestart met informatie campagne

Print
Aanpak fietsenkerkhof Stationsplein is gestart met informatie campagne

Een medewerker van het campagneteam in gesprek met een fietser die zijn fiets op het Stationsplein parkeert. Afbeelding: Laurens Bouvrie

Fietsers die gisteren, zaterdag 14 juli, hun fiets op het Stationsplein wilden parkeren, kregen een flyer in de hand gedrukt met informatie over de ondergrondse stalling. Er wordt nog te weinig van de nieuwe stalling gebruik gemaakt, met als gevolg dat weer massa's fietsen het plein ontsieren.

Rode kaart
Het persoonlijk informeren en aanspreken van 'foutparkeerders' is de start van de campagne 'Staat 'ie goed?' van Maastricht Bereikbaar. Tot vrijdag 20 juli deelt een in rode t-shirts gestoken campagneteam dagelijks flyers uit met informatie over de ondergondse stalling. Lukraak geparkeerde fietsen op het Stationsplein krijgen een rode kaart. De informatie is zowel in het Engels als in het Nederlands. Drie grote borden op het plein wijzen bovendien op de mogelijkheid fietsen ondergronds te stallen.

Fietsenkerkhof
De nieuwe stalling moest een oplossing gaan bieden voor het probleem van het 'fietsenkerkhof' op het plein voor het station. Veel mensen blijven hun fiets echter op het plein neerzetten. Een situatie die bij omwonenden en ondernemers veel ergernis opwekt. 
In de ondergrondse stalling, die plaats biedt aan 3000 fietsen, worden momenteel dagelijks circa 1500 fietsen geparkeerd, aldus Maastricht Bereikbaar, een aan de gemeente gelieerde organisatie. In de vroegere bovengrondse stalling van 'Aon de Stasie' was ruimte voor 200 fietsen.

Studentenstad
Een vrouw die haar fiets op het plein wilde parkeren, gaf aan waarom ze dat doet. "Ik zet mijn fiets hier niet vanwege het gemak, maar het geeft de stad het echte karakter van een studentenstad. Als al die fietsen hier weg zijn is het zo leeg."

Tijdens de Inkom, de introductieweek voor nieuwe studenten in Maastricht, gaat Maastricht Bereikbaar studenten attenderen op de stallingsmogelijkheden. 

Fietscoaches
Zogenaamde 'fietscoaches' gaan vanaf september fietsers rond het station, de Stationsstraat, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat, attenderen op de ondergrondse stalling en andere plekken in het centrum om de fiets te neer te zetten. Ze zullen ook vragen waarom er wel of niet van de aangewezen stallingen gebruik wordt gemaakt.

Proef
In Wyck komen er bovendien bij wijze van proef parkeervakken voor kort parkerende fietsers die een snelle boodschap willen doen.

Verwijderen
Als de campagne niet het gewenste resultaat oplevert, wordt overwogen om vanaf oktober fout geparkeerde fietsen en scooters te gaan verwijderen.

Gratis stallen
In de ondergrondse stalling kunnen op vertoon van een OV-chipkaart of met een 'leenkaart' fietsen de eerste 24 uur gratis gestald worden, daarna kost het stallen 1,25 euro per dag. De stalling is open vanaf een kwartier dat de eerste trein 's ochtends vertrekt, tot een kwartier na aankomst van de laatste trein 's avonds. Bij vertraging van de trein blijft de stalling langer open.