Frankrijk verslaat Kroatië met 4-2 in WK-finale

Print
Frankrijk verslaat Kroatië met 4-2 in WK-finale

Afbeelding: ANP

Frankrijk heeft in de WK-finale afgerekend met Kroatië. In een doelpuntrijke en vermakelijke wedstrijd kwamen de dappere Kroaten net iets tekort: 4-2.

De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic begon de eindstrijd met het mes tussen de tanden. Favoriet Frankrijk werd tot ver op eigen helft teruggedrongen. 

Eigen goal
De 1-0 van Les Bleux kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Een zelf versierde vrije trap van sterspeler Antoine Griezmann werd door de ongelukkige Mario Mandžukic van richting veranderd. De aanvaller van Juventus verschalkte daarmee keeper Danijel Subašic.

Veerkracht
De moedige Kroaten toonden tien minuten later niet voor het eerst dit toernooi veerkracht. De meest gevaarlijke man aan Kroatische zijde, Ivan Perišic, schoot met een droge knal raak: 1-1. 

VAR
Lang mochten de Vatreni niet genieten van de gelijkmaker. Een discutabele penalty waarbij de VAR opnieuw een grote rol speelde, gooide roet in het eten. Scheidrechter Néstor Fabián Pitana gaf na heel lang nadenken een strafschop voor een vermeende handsbal van Perišic. Griezmann liet het buitenkansje niet onbenut en schoot feilloos de 2-1 binnen. 

Blunder
Het verzet leek volledig gebroken toen de Fransen via Pogba en Mbappé er 4-1 van maakten. Doelman Hugo Lloris maakte het wel nog even spannend door opzichtig te blunderen. Mandžukic profiteerde en tikte de 4-2 tegen de touwen.

Wereldkampioen
Toch kwamen de Fransen daarna niet meer in de problemen. Frankrijk mag zich voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen noemen.