Honderden oude banden gedumpt in rivier

Print
Honderden oude banden gedumpt in rivier

Afbeelding: De Limburger

Stein - De lage waterstand van de Maas maakt wandelen door het fraaie zomerbed mogelijk. De droogte legt ook een probleem bloot. Er zijn in de rivier honderden oude banden gedumpt.

Met een blik die het midden houdt tussen verbazing en boosheid kijkt Jan Janssen om zich heen. Hier bij Meers is de Maas geslonken tot een geultje waardoor je naar België kunt waden. Mensen in kano’s zakken af richting Maasband maar daar heeft de Meersenaar even geen oog voor. "Hoe krijgt een achterlijke het in zijn kop om een vracht banden de Maas in te kiepen”, vraagt hij zich geërgerd af.

Banden
Om hem heen op de droge keien liggen oude schoenen, auto-onderdelen, een lege plunjezak en een winkelwagentje. En banden, heel veel banden. In alle soorten en maten, de meeste vrijwel zonder profiel. Van auto’s, motoren, trucks en tractors. Losse exemplaren met of zonder een touw erdoor en ook stapels, opgeworpen door wandelaars die niet kunnen aanzien hoe dit fraaie landschap erdoor ontsierd wordt. Vluchtig telt Janssen wel tweehonderd banden, evenveel als er in maart en april uit het winterbed zijn gehaald tijdens de jaarlijkse schoonmaak. Toen vulden 1800 vrijwilligers langs de rivier 4200 vuilniszakken met zwerfvuil, vooral plastic. Dat alles onder regie van Natuurmonumenten, verantwoordelijk voor het onderhoud van de winterbedding.

Belgen
Janssen loopt hier vaak te genieten van de stilte, flora en fauna. Met respect deelt hij het domein van eenden, ganzen en sterns, die druk heen en weer vliegen. Hij vermoedt dat de banden die nu in het zomerbed liggen, gedumpt zijn door boeren in België. "Het is makkelijk met een wagen vanaf het steile talud een lading de Maas in te kiepen en onwaarschijnlijk dat het aan deze kant is gebeurd. Dan moeten de banden over grote afstand zijn versleept.”

Inspectie
Janssen hoopt dat de troep snel wordt verwijderd, in elk geval voor de Maas weer stijgt. Dat kan snel gaan. Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor het zomerbed, heeft de situatie bij Meers al in ogenschouw genomen. Een woordvoerder zegt dat de vaarwegbeheerder optreedt zodra er gevaar is voor de scheepvaart, die hier op de Grensmaas niet plaatsvindt. Deze week is een nieuwe inspectie en wordt bepaald of er sprake is van gevaarlijke stoffen die toch moeten worden opgeruimd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen