Na een paar dagen nattigheid schiet de temperatuur weer omhoog

Print
Na een paar dagen nattigheid schiet de temperatuur weer omhoog

Afbeelding: Archief De Limburger

Het lijkt alsof er geen einde aan het zonnige en warme weer komt.

Maandag wordt de warmste dag van de week. Daarna volgen slechts een paar dagen met nattigheid. Na het weekend worden we wederom getrakteerd op flinke perioden met zon en zomerse warmte.

Veranderen
"Voor de natuur is het goed als er veel regen valt, voor degene die vakantie in Nederland viert is regen echter minder welkom”, stelt meteorologe Diana Woei van Weerplaza. "De zomer in Nederland gaat deze week een beetje veranderen. In sommige regio's van ons land valt dinsdag en woensdag een enkele bui, maar het blijft op de meeste plaatsen droog en 's middags vrij warm.”

Limburg
Maandag begint zonovergoten. Met veel zonneschijn stijgt het kwik snel. Door een oostelijke wind is het in bijna het hele land in de middag zomers warm met 27 tot 30 graden. "De tropische waarde van 30 graden is alleen weggelegd voor Noord-Brabant en Limburg. Langs de stranden steekt in de middag een koele zeewind op. In de loop van de middag drijven vanuit het zuidwesten wel hoge wolkensluiers over het land. Dat is een teken dat er iets gaat veranderen”, aldus Woei.

'Gewoon'
De bewolking neemt dinsdag toe. Vervolgens vallen dinsdag en woensdag plaatselijk enkele buien. Woei: "Niet overal in Nederland wordt het nat. Ook produceert een bui slechts 1 tot 3 mm regen, te weinig om het neerslagtekort op te heffen. De bui is tevens snel voorbij getrokken; met zo'n bui zijn de vakantievierders in Nederland meest waarschijnlijk wel blij.”

De weersverwachting laten voor dinsdag en woensdag dus een enkele bui toe, daarna volgen ‘gewoon’ weer een paar droge dagen met geregeld zonneschijn.

Zomerse grens
In de tweede helft van de week is het in de kustprovincies 's middags vrij aangenaam met 22 tot 24 graden. Verder landinwaarts ligt de maximumtemperatuur hoger, vaak rond of net iets boven de zomerse grens van 25 graden en wordt het op sommige dagen, bijvoorbeeld donderdag 27 of 28 graden.

Extreem droog
"Op veel plaatsen is het gras op het moment van schrijven dor en droog. Vogels zijn blij met een bakje water. De natuur snakt naar regen, maar de zomer in Nederland blijft deze week op de meeste dagen dus nog zeer warm en overwegend droog”, zegt Woei. "Ondanks die ene bui op dinsdag en woensdag is een einde aan het neerslagtekort niet aan de orde. De enkele regenbui brengt wel enige soelaas in de tot nu toe extreem droge zomer.”

Enige onzekerheid
Het weerbericht op de lange termijn brengt enige onzekerheid. "Vrijdag en zaterdag neemt de kans op regen toe, heerlijk voor de akkers en de natuur. De buien zijn echter wederom vrij plaatselijk dus niet overal wordt het nat, maar waarschijnlijk zijn de buien omvangrijker dan op dinsdag en woensdag. Ook houden ze mogelijk langer aan.”

Onzekerheid of niet, volgens de weermodellen is het slechts een paar dagen onbestendig met lokaal nattigheid. "Na het weekend wordt het waarschijnlijk weer flink zonnig en zomers warm. Als we de pluimen mogen geloven gaan de temperaturen weer sterk omhoog”, aldus Woei.