ProRail pakt gevaarlijke overwegen in Limburg aan

Print
ProRail pakt gevaarlijke overwegen in Limburg aan

Afbeelding: ANP

Met extra geld dat het kabinet vorige week ter beschikking stelde, worden diverse gevaarlijke spoorwegovergangen in Limburg aangepakt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) trekt landelijk 50 miljoen euro extra uit voor het beveiligen van gevaarlijke spoorwegovergangen. In Limburg gaat het om tien overgangen.

De overgang Rayerveldweg in Reuver krijgt prioriteit. Spoorbeheerder ProRail is met de gemeente en de provincie in overleg om de overgang op te heffen, en de gemeente praat met de mensen die aan de weg wonen. Wat ProRail betreft gaat deze overweg er nog dit jaar uit, zegt een woordvoerder.

Tunneltjes
In Geleen wil de spoorbeheerder twee niet-automatisch beveiligde overgangen aan de Lintjesweg en de Ecrevissestraat opheffen, in samenhang met een nieuw fietspad dat aan de zuidkant van het spoor wordt aangelegd. Op beide op te heffen overgangen komen voor 2020 tunneltjes.

Ook een overgang bij de Raadskuilderweg in Geleen wordt aangepakt. Andere onbeveiligde spoorovergangen in Nuth (Terschuren), drie overgangen in Kerkrade en twee in Schin op Geul zijn later aan de beurt. ProRail is in die plaatsen met de overheden in gesprek om de beste oplossingen te zoeken.

Proef
Over drie jaar is het leeuwendeel van de openbare onbewaakte spoorovergangen beveiligd, verwacht de spoorbeheerder. Er zijn nog 113 openbare onbewaakte overwegen in Nederland. ProRail hoopt dat het er aan het eind van dit jaar zeker 33 minder zullen zijn. Er wordt beveiliging aangelegd of de weg wordt omgeleid naar een bewaakte overweg. Voor wandelaars en vee kunnen spoorbruggetjes worden gebouwd of zogeheten wandelbuizen (een soort grote rioolbuizen) onder het spoor worden geschoven. Ook komt er een proef met een nieuw systeem dat waarschuwt voor aanstormende treinen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →