Duitse grens zo lek als een mandje: vrije doortocht voor asielzoekers en criminelen

Print
Duitse grens zo lek als een mandje: vrije doortocht voor asielzoekers en criminelen

Afbeelding: anp

Een vrije doortocht. Onderbezetting bij de federale politie in de regio’s Kleef en Aken leidt ertoe dat asielzoekers en criminelen gemakkelijk Duitsland binnen kunnen komen.

Door groot personeelsgebrek bij de federale politie in de Duitse grensregio’s Kleef en Aken kunnen vluchtelingen gemakkelijk vanuit Nederland en België de grens oversteken om in Duitsland asiel aan te vragen. Ook criminelen wordt niets in de weg gelegd. Dinsdag vindt daarover in Aken spoedberaad plaats.

Controles
Omdat de Duitse federale politie de mobiele controles bij de grens met Oostenrijk gaat opvoeren, verplaatst het probleem zich. Vluchtelingen proberen Duitsland nu binnen te komen via de westelijke grenzen.

De bezetting van de federale politie in Noordrijn-Westfalen is daar niet op berekend, met als gevolg dat een kwart van de asielaanvragen in Duitsland nu wordt ingediend in die deelstaat.

Noordrijn-Westfalen telt volgens de Verenigde Naties meer asielzoekers (433.000) dan Frankrijk (402.000) of Italië (355.000).

Smokkelroutes
Volgens Ulla Schmidt, de Akense SPD-afgevaardigde in de Bondsdag, het Duitse parlement, is de snelweg A44 tussen Luik en Aken een van de belangrijkste smokkelroutes van Duitsland geworden. Maar ook de 250 kilometer lange grens met Noordrijn-Westfalen wordt nauwelijks bewaakt en daarom steeds meer gebruikt voor illegale praktijken.

Politie zwaar onderbezet
Volgens de politievakbond Gewerkschaft der Polizei (GdP) is de politie in de regio’s Kleef en Aken zwaar onderbezet. Slechts de helft van de 600 banen is ingevuld. "Het probleem wordt nog groter wanneer de grenscontroles in Beieren worden geïntensiveerd en daar meer geld en mankracht naartoe gaat”, zegt GdP-voorzitter Michael Mertens.

Akense politici doen dan ook een dringend beroep op minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken om het personeelstekort zo snel mogelijk op te lossen.

Ook de Nederlandse marechaussee heeft - als gevolg van Schengenafspraken - niet voldoende zicht op wat allemaal aan de grens gebeurt.