‘Frisse blik van buiten’ voor drie provinciale musea

Print
‘Frisse blik van buiten’ voor drie provinciale musea

Afbeelding: Nederlands Openluchtmuseum

Gedeputeerde Ger Koopmans is niet zozeer ontevreden over hoe de provinciale musea presteren, maar het kan in zijn ogen altijd nog beter. Drie commissies nemen daarom het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Limburgs Museum in Venlo en het Museumplein Limburg in Kerkrade onder de loep.

De zogeheten visitatiecommissies die door de provincie Limburg zijn ingesteld moeten de inhoudelijke kwaliteit van het cultureel aanbod en de kwaliteit van de bedrijfsvoering gaan belichten, staat in een brief van gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans aan de Statencommissie voor Cultuur en Samenleving.

"Het doel is om de artistieke en maatschappelijke waarde van de musea waar mogelijk te vergroten, zodat de provinciale middelen nog effectiever en efficiënter kunnen worden ingezet."

Kritisch
In gewonemensentaal: "Het is altijd goed om mensen van buiten met een frisse blik te laten meekijken. Er gaat, terecht, veel geld naar deze Limburgse musea en dan moeten ze simpelweg topfit zijn. Daarom hebben we tegen de mensen in deze commissies gezegd: spaar niets of niemand en ben kritisch. Wat we al terughoren van de musea is dat ze dat juist ook willen."

Het Bonnefantenmuseum, het Limburgs Museum en Museumplein Limburg hebben ieder een anders samengestelde commissie met specifieke deskundigen.

Wel zitten in alle drie voorzitter Teus Eenkhoorn (Nederlands Openluchtmuseum Arnhem), Arnoud Odding (Rijksmuseum Twenthe en TwentseWelle), architect/beeldend kunstenaar Juliette Zanders en John Monsewije (voorzitter college van bestuur Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg).

2019-2022
Verder doen onder anderen Krist Gruijthuijsen (directeur en curator Kunst-Werke Berlin), John Leek (manager Creative Industries and Media bij Beeld en Geluid) en adviseur cultureel erfgoed, museoloog en historicus Elke Pluijmen mee. De commissies bekijken de handel en wandel tussen 2019 en 2022 en komen met aanbevelingen om de kwaliteit te verbeteren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →