Vrouw overleden na verkeerde diagnose, waarschuwing voor arts en verpleegkundige

Print
Vrouw overleden na verkeerde diagnose, waarschuwing voor arts en verpleegkundige

Afbeelding: iStock

Een arts ouderengeneeskunde en een verpleegkundige van azM Herstelzorg in Maastricht hebben van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een waarschuwing gekregen na de dood van een 70-jarige patiënte.

De arts en verpleegkundige hebben niet accuraat genoeg gehandeld (een verkeerde diagnose gesteld en een onjuiste behandeling uitgevoerd) bij de patiënte uit Maastricht. De vrouw is overleden.

Signalen
Familie van de vrouw had de zaak aanhangig gemaakt. Volgens de familie keken de arts en verpleegkundige met een tunnelvisie. Verder onderzoek en doorverwijzing van de vrouw naar het ziekenhuis werden geweigerd, hoewel er duidelijk signalen waren dat de gezondheid sterk verslechterde, stelt de familie. De echtgenoot en dochters drongen aan op ingrijpen, maar dat gebeurde niet. Toen er uiteindelijk wel gehandeld werd en de ambulance uitrukte, was de vrouw al overleden als gevolg van nierfalen, bleek uit bloedonderzoek, terwijl de specialist steeds had gezegd dat het om een blaasontsteking ging.

Gegrond
‘De focus van de specialist ouderengeneeskunde was te eenzijdig gericht op een urineweginfectie. Hij had onvoldoende oog voor een ernstigere diagnose en had moeten overwegen of een ziekenhuisopname geïndiceerd was’, schrijft het tuchtcollege. De klacht dat de arts de patiënte ten onrechte niet heeft doorverwezen, is dan ook gegrond verklaard. Daarvoor krijgt hij een waarschuwing, die ook aan de verpleegkundige is opgelegd omdat zij ‘tekortgeschoten is in de zorgverlening waartoe zij jegens de patiënt was gehouden, waardoor zij onzorgvuldig heeft gehandeld’, stelt het college. Daarbij gaf ze tijdens de zitting ‘onvoldoende blijk van inzicht in haar handelen’.

Beroep
Het incident vond in augustus 2016 plaats. De familie diende een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Daar werd ze niet in het gelijk gesteld, waarna ze in beroep ging. De familie verwijt de arts en verpleegkundige niet direct de dood van de patiënte. „Zelfs al hadden ze wel accuraat ­gehandeld, dan was niet te voorspellen geweest of mijn moeder nog had geleefd”, aldus een van de dochters.

De zaak is eerder ook gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Na onderzoek heeft die azM Herstelzorg een aantal verbetermaatregelen opgelegd. Hier is inmiddels aan voldaan, zegt een woordvoerder. Er zijn onder andere afspraken over het inschakelen van een arts aangescherpt en per unit twee contactverzorgenden toegevoegd.

AzM Herstelzorg is een centrum voor geriatrische revalidatiezorg. Jaarlijks revalideren hier ongeveer 650 kwetsbare ouderen na een ingreep of medische behandeling in het ziekenhuis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →