Vaker groen licht voor elke zondag winkelen

Print
Steeds meer gemeenten staan het winkeliers toe om iedere zondag geopend te zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Detailhandel Nederland in 358 plaatsen. De belangenclub verwacht dat binnen vijf tot tien jaar overal de winkeltijden vrij zijn gegeven.

Deur openen
Vijf jaar nadat het toenmalige Kabinet van VVD en PvdA de winkeltijden als vrije keuze aan gemeenten liet, mogen winkeliers al in zeven op de tien plaatsen (68 procent van alle gemeenten) hun deuren openen. Twee jaar geleden was dat zes op de tien. In 29 nieuwe collegeakkoorden is bovendien afgesproken om de zondag vrij te geven of aanzienlijk te verruimen. 

Bredere winkelopeningstijden
"Een heel mooie ontwikkeling. Consumenten kunnen straks op momenten die hun het beste uitkomen hun boodschappen of aankopen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere winkelopeningstijden-regeling zien", aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland.

Kwestie van tijd
Vooral in Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Limburg gelden nauwelijks nog restricties aan de koopzondag. Opvallend is dat de koopzondag nu ook oprukt in meer behoudende provincies als Overijssel en Zeeland. Zo mogen winkeliers in Goes op alle zon- en feestdagen open zijn. Ook relatief christelijke plaatsen als Harderwijk, Hardenberg en het Zuid-Hollandse Bodegraven krijgen ruimere zondagopeningen. Volgens Detailhandel Nederland, dat de 100.000 winkeliers in ons land vertegenwoordig, is het een kwestie van tijd dat Nederlanders het jaar rond op zondag mogen shoppen. Zeker nu uit het onderzoek blijkt dat geen gemeente eenmaal verruimde tijden nog terugdraait. 

Steun politieke partijen
In gemeenten die geen wekelijkse koopzondag hebben, mogen winkels nu ook wel op zondagen open. Maar dan bijvoorbeeld niet elke week, niet overal en niet alle soorten winkels. Volgens Detailhandel Nederland geven ChristenUnie en SGP steeds vaker steun aan het hebben van een koopzondag.

Discussie koopzondagen
De discussie over koopzondagen gaat ver terug. Voor 1930 waren gemeenten vrij of winkels open mochten op zondag. Daarna kwam er een wet die openstelling verbood, die enkele jaren later weer werd teruggedraaid vanwege de toen slechte economie. In 1951 werd de koopzondag opnieuw verboden, waarna ze pas in de jaren '80 terugkeerden. Er gold echter een maximum aantal 'open' zondagen.

Tot 2013 mochten winkels alleen in toeristische gebieden - in praktijk de stadscentra - open op zondag. Sinds vijf jaar zijn gemeenten echter volledig vrij of ze ondernemers een vrijstelling verlenen.

Volgens de huidige nationale winkeltijdenwet mogen winkels nu open van maandag tot en met zaterdag van zes tot tien uur. Zondag, Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na zeven uur 's avonds, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na zeven uur 's avonds, eerste en tweede Kerstdag en 4 mei na zeven uur 's avonds moeten winkels dicht zijn, tenzij de gemeente ontheffing verleent.