VDL Nedcar weer twee dagen plat

Print
VDL Nedcar weer twee dagen plat

Afbeelding: Ermindo Armino

De gezamenlijke vakbonden hebben hun leden bij VDL Nedcar opgeroepen op opnieuw 48 uur het werk neer te leggen.

De staking begint komende donderdag met de nachtdienst en eindigt zaterdag met middagdienst. Vakbonden en werkgevers staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar in het cao-conflict.

Landelijk

De staking bij VDL Nedcar maakt onderdeel uit van een reeks landelijke stakingen om te komen tot een nieuwe cao Metalektro. Met de acties willen de bonden de druk opvoeren op de werkgeversorganisatie FME, om te komen tot goede afspraken. De inzet van de bonden: 3,5 procent extra loon, werkdagen van maximaal 8,5 uur, een vast contract voor uitzendkrachten na 9 maanden en een generatiepact.

1900 stakers

Twee weken geleden legden medewerkers van VDL Nedcar, maar bijvoorbeeld ook DAF en ASML het werk stil. Bij VDL kwamen 1900 van de ruim 7200 medewerkers in actie. Nedcar is een gewillig doelwit voor de bonden. Bij een geringe personele verstoring aan de band, gaat de productie al plat.

Werkgeversreactie

De werkgevers gaven vorige week te kennen niet in te kunnen gaan op alle eisen van de bonden. "Wij sluiten een cao voor heel veel bedrijven in onze sector af en een groot aantal daarvan kan de eisen van de bonden niet dragen", aldus Ab van der Touw, hoofdonderhandelaar namens de werkgevers.

Voortbestaan

"Het is mijn taak om hen te beschermen tegen een mogelijk gevaar van voortbestaan en daarmee de werknemers van die bedrijven, die anders zomaar zonder baan kunnen komen te zitten."

Buigen voor stakingsacties is voor ons dan ook geen optie, nu niet en in de toekomst niet. Met elkaar overleggen wat het beste is voor iedereen, is de enige weg. Wij gaan voor een goede cao die werkgelegenheid kan blijven bieden en staat voor een uitstekende balans tussen werk en privéleven. Als iedere partij een constructieve houding aanneemt, ben ik ervan overtuigd dat we snel een akkoord kunnen hebben. Dan moeten de bonden wel op onze uitnodiging ingaan om te komen praten."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu