28 jaar cel en tbs voor ontvoeren, verkrachten en doden Anne Faber

Print
Michael P. is dinsdagmorgen veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, verkrachten en ombrengen van Anne Faber.

P. wordt niet veroordeeld tot levenslang, omdat hij dan na verloop van tijd zonder adequate behandeling terug zou kunnen keren in de maatschappij. De straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie. 

Lees ook: 'Anne Faber gedood toen ze om hulp schreeuwde'

Stoornis
Volgens de rechtbank is bewezen dat P. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en is hij daarom licht verminderd toerekeningsvatbaar. Dat hij Faber met voorbedachte rade om het leven bracht, kan niet worden aangetoond. Wel dat hij bij zijn misdrijven 'planmatig en doelgericht' te werk ging. De rechtbank neemt het P., een 'gewetenloze en nietsontziende man', bijzonder kwalijk dat hij na de dood van Faber er alles aan heeft gedaan om zijn sporen uit te wissen. Ook wordt hem zwaar aangerekend dat hij de nabestaanden geen duidelijkheid heeft willen geven over wat er met de sieraden van Faber is gebeurd. 

Verkracht
Anne Faber (25) verdween op 29 september tijdens een fietstocht. Ze kwam bij Den Dolder in botsing met P, die een scooter bestuurde. Onder bedreiging van een mes werd Faber verkracht en mishandeld. Daarna knevelde P. haar en reed ruim een kwartier rond op zijn scooter met de Utrechtse.

P. verbleef op dat moment in de buurt in een kliniek waar hij werkte aan een terugkeer in de maatschappij. Daarbij kreeg de 28-jarige inwoner van Zeewolde veel vrijheden. Hij had een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten voor een dubbele verkrachting in Nijkerk.

Zoektocht
De zoektocht naar Anne Faber duurde een kleine twee weken. P. bleek haar, nadat hij haar had verkracht en vermoord, te hebben begraven in een natuurgebied bij zijn woonplaats. De politie kwam hem op het spoor nadat er DNA was gevonden op de jas van het slachtoffer. P. vertelde waar zelf hij Anne had begraven.

Verklaringen
In emotionele verklaringen lieten de ouders van Anne tijdens de zitting van vorige maand weten wat P. hen heeft aangedaan. De 28-jarige verdachte was daar niet bij aanwezig. De familie had aangegeven niet met hem in dezelfde ruimte te willen zijn. P. zelf kwam in zijn laatste woord, aan het einde van de zitting, niet verder dan twee zinnen: "Ik heb echt verschrikkelijk veel spijt van mijn daden. Dat was het."