FNV dreigt met zondagdiensten in ziekenhuizen

Print
FNV dreigt met zondagdiensten in ziekenhuizen

Eerder werd al actie gevoerd in het ziekenhuis van Maastricht. Afbeelding: De Limburger

FNV dreigt met hardere acties bij universitaire ziekenhuizen als werkgevers niet tegemoetkomen aan de (loon)eisen van de vakbond.

"De stiptheidsacties zullen opgeschaald worden naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen. Maar we kunnen patiënten hier niet de dupe van laten worden", zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

Maastricht
Dinsdag voeren zorgmedewerkers van Amsterdam UMC en het Erasmus MC actie voor een betere nieuw cao. Eerder was het de beurt aan laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers van de academische ziekenhuizen in Leiden, Utrecht en Maastricht. Ze eisen onder meer een 'fatsoenlijke' loonsverhoging en minder werkdruk.

Chantage
Tot dusver bieden de stiptheidsacties geen soelaas. "Het laat werkgevers koud. Zorgmedewerkers zetten patiënten altijd op nummer één, ze zorgen dat patiënten geen last hebben van acties. Werkgevers maken hier ernstig misbruik van, dit is chantage", aldus Merlijn. Volgens haar hebben werkgevers al sinds eind mei niets van zich laten horen.

Bemiddelaar
Werkgeverskoepel, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), stelt dinsdag opnieuw voor om een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar te benoemen. "De vakbonden wijzen dit om voor ons niet goed te begrijpen redenen af. Ons voorstel om te bezien of het vastgelopen cao-overleg weer vlot kan worden getrokken door een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar blijft staan'', aldus een woordvoerder.