7,5 miljoen euro voor Limburgs kweekvlees

Print
7,5 miljoen euro voor Limburgs kweekvlees

Onderzoeker Mark Post toont de kweekburger. Afbeelding: ANP

Mosa Meat heeft een kapitaalsinjectie van 7,5 miljoen euro gekregen. Het Maastrichtse bedrijf wil het geld gebruiken om in 2021 kweekvlees op de markt te brengen.

De miljoeneninvestering wordt gedaan door het Duitse chemie- en farmacieconcern Merck en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group.

Koeiencellen

Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht (UM), kwam in 2013 met een methode om in het laboratorium rundvlees te kweken uit koeiencellen, zonder dat er een levend dier aan te pas komt. Dat resulteerde in 's werelds eerste hamburger van kweekvlees, de kweekburger.

Voordelen

Mosa Meat heeft eerder gezegd dat het van een paar cellen van een rund 80.000 hamburgers kan kweken, een hoeveelheid waarvoor anders 500 koeien nodig zouden zijn. De productie van kweekvlees levert volgens het Maastrichtse bedrijf tal van andere voordelen op, zoals 90 procent minder gebruik van landbouwgrond en een fors lagere uitstoot van het broeikasgas methaan.

2021

Het bedrijf van UM-onderzoeker Mark Post en voedseldeskundige Peter Verstrate laat weten dat er nu voor het eerst geld is opgehaald bij grote bedrijven in de voedingsbranche. Mosa Meat gaat het geld gebruiken om een volledig productieproces voor kweekvlees te ontwikkelen. De introductie van het eerste product staat voor 2021 gepland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →