Oogst lijdt onder extreme droogte, minder aardappelen

Print
Oogst lijdt onder extreme droogte, minder aardappelen

Afbeelding: iStock

De mais staat er op veel plaatsen armoedig bij. De planten zijn op sommige akkers klein en kolven zijn nog niet te bekennen. Ook de aardappelen zuchten onder de extreme droogte. "De ontwikkeling van de planten blijft achter", bekent Mark de Jong van de ZLTO. "De volumes zullen dit jaar minder zijn. En boeren zijn heel druk met beregenen."

De extreme droogte heeft veel gevolgen voor de oogst in Nederland. "Met name de gewassen die onder de grond groeien hebben het zwaar", zegt De Jong. "Bij droogte groeien minder aardappelen aan een plant. En ook bij de wortelen zal de oogst minder zijn. Bij suikerbieten is het nog afwachten. Deze worden pas laat geoogst en hebben dus nog wel even. Ze groeien nu wel langzaam. Minder oogst wil overigens niet zeggen dat het rampzalig is voor de boeren. Als de opbrengst minder is, stijgt de prijs die ze ervoor krijgen."

Cruciale fase voor mais
Voor de mais is volgens de ZLTO-man nu een cruciale fase gekomen. "Mais is een sterk gewas en gedijt goed met zon, maar het heeft wel af en toe wat water nodig voor de kolfafzetting. Om de oogst te redden zal er op veel plaatsen beregend moeten worden. Er wordt wel wat regen voorspeld, maar dat zal niet voldoende zijn."

De Jong vreest dat de maisoogst bij sommige boeren dit jaar minder is en dat betekent minder voer voor de koeien. "Gelukkig was er de afgelopen jaren juist wel een goede maisoogst. Veel boeren hebben daarom nog aardig wat mais in de kuil zitten. Dat blijft gemakkelijk een paar jaar goed. En anders moeten er proteïnen worden bijgekocht in de vorm van bijvoorbeeld brokken om de koeien van eten te voorzien. Nadeel is wel dat dat juist heel prijzig is."

Deze gewassen groeien wel goed
Niet alle gewassen lijden onder de extreme droogte. "De traditionele vlassoorten doen het juist heel goed, zoals graan, vlas en hennep, de hennepsoort die gebruikt wordt als eten voor koeien.  Het is ook perfect weer om deze soorten te oogsten. Dat kan bij nat weer juist niet."

Vooralsnog mogen de boeren in Brabant gewoon beregenen, mits ze dat uit hun eigen put doen en niet uit bijvoorbeeld een sloot. "Bovendien zijn de boeren al volop aan het innoveren om in te spelen op de klimaatverandering", zegt De Jong. "De klimaatverandering is onvermijdelijk. In aardappelvelden liggen bijvoorbeeld op veel plaatsen al drainage- of irrigatiesystemen. Bij een maisveld is dat vaak niet rendabel en wordt er dus met een haspel gesproeid. Enkele boeren hebben zelfs een waterreservoir in de grond zitten dat gebruikt kan worden."