Kinderboerderij weigert hoofd te buigen voor gemeente

Print
Kinderboerderij weigert hoofd te buigen voor gemeente

Afbeelding: AD

De vrijwilligers van de kinderboerderij in Limmel geven de strijd niet op. De gemeente Maastricht is hen liever kwijt dan rijk, denken zij. Maar ze gaan door. Voor de dieren en voor de kinderen.

Nee, ze hebben de sleutel niet ingeleverd bij de gemeente. En de vrijwilligers van de kinderboerderij in Limmel zijn ook niet van plan om dat op korte termijn te doen. "Wij gaan door”, zegt coördinator Anita Knubben strijdvaardig. "Op onze manier.”

Samenwerken
De kinderboerderij ligt in de clinch met de gemeente. Die wil dat zij gaat samenwerken met de andere twee kinderboerderijen in de stad, in Daalhof en De Heeg. "Dat willen we wel”, benadrukt Liz Wolting van Animal’s Faith, die de vrijwilligers begeleidt. "Maar niet op de manier die de gemeente voorstelt.”

Geld
De gemeente Maastricht wil uiteindelijk één stichting die de drie kinderboerderijen centraal gaat aansturen. Daarbij komt het accent te liggen op educatie, zoals dat nu al gebeurt in Daalhof. Er is 1,7 miljoen euro beschikbaar voor de uitbouw van die functie.

Machtsgreep
De kinderboerderij in Limmel ziet dat als een aanval op haar zelfstandigheid. "Dit is gewoon een machtsgreep”, vindt Marc Hendriks van stichting Dieren in Nood Maastricht, die de vrijwilligers eveneens te hulp is geschoten.

"De gemeente wil van Limmel een zorgboerderij maken met werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, net als in Daalhof. Dat is niet waarvoor de vrijwilligers zich hier zeven dagen per week een slag in de rondte werken.”

Dieren voorop
In Limmel staat het welzijn van de dieren voorop, zegt vrijwilliger ­David Winkens: "Onze kippen zijn zo oud dat ze geen eieren meer ­leggen. Maar dat is voor ons geen probleem, ze hoeven daarom niet weg.” Hendriks heeft de indruk dat de gemeente daarbij misbruik maakt van de bestuurlijke crisis die binnen de stichting Kinderboerderij Limmel speelt.

Tomeloze inzet
Door privéproblemen is de secretaris/penningmeester weg. In feite is het daarmee ‘een lege stichting’, schrijven B en W in hun antwoord op vragen van PvdA-raadslid ­Maren Slangen.

Volgens Hendriks is dat echter geen reden om de vrijwilligers de kou in te sturen. Door hun tomeloze inzet draait de kinderboerderij nog altijd goed, constateert hij: "De dieren hebben het hier goed, dat wordt ­bevestigd door de dierenarts.”

En aan educatie doen ze in Limmel al jaren, vult Knubben aan. "We hebben hier kinderen gehad die een ei uit hun handen lieten vallen omdat het lauw aanvoelde. Nou, dan leggen wij wel uit hoe dat komt, dat het vers is gelegd door de kip.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen