'Oud-wethouder Braeken kan nuttig zijn voor armlastig Heerlen'

Print
'Oud-wethouder Braeken kan nuttig zijn voor armlastig Heerlen'

Afbeelding: Ermindo Armino

Oud-wethouder Barry Braeken kan nuttig zijn voor armlastig Heerlen. Dat stelt raadslid Henk Butink in vragen over wachtgeld. "Kijk of zijn ervaring kan worden ingezet bij projecten.”

Barry Braeken, de Heerlense wethouder die eind januari vanwege ‘privéredenen’ opstapte, tijdelijk terughalen naar de gemeente? Als oliemannetje, adviseur of projectleider? Raadslid Henk Butink (Stadspartij Heerlen) vindt dat de mogelijkheid in ieder geval serieus moet worden bekeken.

Wachtgeld
Butink doet de suggestie in vragen over het wachtgeld dat Barry ­Braeken sinds de verkiezingen in maart krijgt toegekend. Deze uit­kering komt ten laste van de gemeentekas, waarvan de bodem ­zoals bekend in zicht is gekomen. Daarbij kent Heerlen tal van projecten waar de kennis en ervaring van de oud-wethouder goed van pas zou komen, stelt Butink.

Oliemannetje
Hij wil zijn vragen graag toelichten: "Hij kent de dossiers, de netwerken en de opgaven voor de stad. Of het nou om het winterevenement gaat of om het voortslepende project Schinkel-Zuid, Barry Braeken weet van de hoed en de rand. Hij zou het oliemannetje tussen publieke en private partijen kunnen zijn. Zorgen dat projecten opschieten. En hoe dan ook zijn capaciteiten aanwenden voor de gemeente. Heerlen staat er financieel slecht voor. ”

Sollicitatieplicht
Oud-bestuurders krijgen geen WW. Zij kunnen aanspraak maken op wachtgeld (op grond van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers). Wel moeten ze verplicht solliciteren. Minimaal na drie maanden start een eveneens verplicht outplacementprogramma: een bureau gaat samen met de gewezen bestuurder op zoek naar een baan passend bij diens capaciteiten en ervaring.

E-mailtje
Butink hekelt de manier waarop Barry Braeken uit het gemeente­bestuur is gestapt. Pal na afloop van een gemeenteraadsvergadering werden de raadsleden via een summiere e-mail geïnformeerd. "We hoorden dat hij op eigen verzoek stopte, dat er privéomstandig­heden speelden en dat zijn taken werden overgenomen. Verder weten we nog steeds niets.”

Advies
Het komt vaker voor dat oud-bestuurders met wachtgeld aan de slag gaan bij hun gemeente. Dat kan vragen oproepen. In het Drentse Aa en Hunze ging de opgestapte oud-wethouder Hans Polman (PvdA) drie jaar geleden op eigen verzoek als adviseur werken. Hij wilde graag iets terugdoen voor zijn wachtgeld. Ook Polman was om onduidelijke redenen opgestapt. Een deel van de plaatselijke politiek had er niettemin moeite mee ‘dat een PvdA’er over de schouder van de nieuwe wethouder mee aan de touwtjes bleef trekken’.

Gemeentekas
Barry Braeken is deze week niet ­bereikbaar. Of hij eventueel voor een tijdelijke rol voelt, is niet bekend. Of B en W het idee van Henk Butink überhaupt aan hem willen voorleggen, wordt op z’n vroegst over een maand bekend.

Butink: "Als hij er niet voor voelt, zou hij moeten aangeven waarom niet. Let wel: hij zou ook kunnen worden ingezet bij projecten waar hij eerder niet bij betrokken was. Het gaat om het principe dat hij inzetbaar is zolang zijn uitkering ten laste van de gemeentekas komt.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen