Kort geding over hekken rond flat

Print
Kort geding over hekken rond flat

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade - Via een kort geding wil de corporatie HEEMwonen de hekken rond een flatgebouw aan de Kerkraadse Nummer II-straat laten verwijderen. Het kort geding vindt donderdag plaats.

Het Sittardse aannemersbedrijf Fons van der Heijden liet vorige week dinsdag hekken rond de flat plaatsen om de woningcorporatie te dwingen een rekening van 338.000 euro te betalen voor groot onderhoud aan een aantal woningen in Kerkrade. De politie werd die dag te hulp geroepen om de orde te handhaven.

In maart verbrak HEEMwonen uit onvrede over de geleverde kwaliteit het contract met van Van der Heijden, en schakelde een andere hoofdaannemer in om het karwei af te ­maken en gebreken te herstellen.

Woedend
Op de hekken rond de flat aan de Nummer II-straat - die nog in de steigers staat - hangt de mededeling dat de hoofdaannemer Bouwservice Van der Heijden hier zijn retentierecht uitoefent. De bewoners van de flat zijn woedend over de hekken, waardoor het voelt alsof ze in de ­gevangenis zitten, al kunnen ze het gebouw wel vrijelijk in en uit. Volgens HEEMwonen zijn potentiële vluchtroutes bij brand geblokkeerd. Het feit dat de aannemer beveiligers heeft ingeschakeld om zijn hekken te bewaken, heeft nog meer kwaad bloed gezet. Soms loopt er een bewaker met hond rond het ­gebouw.

Intimidatie
Volgens HEEMwonen­directeur Marjo Vankan wordt dat door bewoners als intimiderend ervaren. "Dit is een zeer vervelende situatie. We hopen dat de rechter hier snel een eind aan maakt.” Advocaat Jay Mookhram van Van der Heijden zegt dat zijn cliënt niet de indruk heeft dat de flatbewoners zich geïntimideerd voelen door de bewaker met hond. "Mijn cliënt stemt zijn handelingen juist af met de bewoners. Hij wil zijn conflict met de opdrachtgever die niet betaalt niet tot een probleem voor de bewoners maken. Vandaar dat zij vrije doorgang krijgen tot hun woningen.”

Contact
De advocaat zegt dat zijn cliënt teleurgesteld is dat HEEMwonen zijn uitgestoken hand negeert en kiest voor een kort geding. In die rechtszaak zal HEEMwonen onder meer eisen dat de eigenaar van de bouwservice wordt verboden contact te zoeken met de directie, bestuur, commissarissen of personeel van HEEMwonen, op straffe van 25.000 euro per overtreding. Een absurde eis, vindt advocaat Mookhram: "Hoe willen de partijen tot een overeenkomst komen als de directeur van Van der Heijden geen contact met mensen van HEEMwonen mag opnemen? Een verbod op communicatie kan niet, dan ben je mensen aan het uitroken.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen