Politie toont beelden bedreiger burgemeester Voerendaal

Print
De politie heeft dinsdagavond beelden getoond van de man die afgelopen februari een vuurwapen richtte op burgemeester Wil Houben van Voerendaal.

De beelden werden getoond in het AVROTROS-programma Opsporing Verzocht. In de zaak is een beloning van 12.500 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader(s).

Gemaskerde man
Houben werd op 26 februari in Klimmen bedreigd toen hij op weg was naar het gemeentehuis in Voerendaal. Toen de burgervader in zijn Volvo af wilde slaan op de Retersbekerweg, stond er ineens een gemaskerde man voor hem die een vuurwapen op Houben richtte.

De burgemeester gaf vol gas en zette een paar honderd meter verderop zijn auto aan de kant om de politie te bellen. Dat lukte door de schrik niet in een keer, zo vertelde hij later tegen De Limburger.

Lees ook: Wil Houben: burgervader in de frontlinie

Volkswagen Golf
Op de camerabeelden die dinsdag werden getoond is de gemaskerde man te zien. Ook de auto waarin hij reed, een donkerblauwe Volkswagen Golf IV, staat op beelden. Opvallend aan die auto is dat de buitenspiegel aan de bestuurderskant grotendeels wit is. Ook ligt de achterruitenwisser  in ruststand links van het midden, terwijl die normaal naar rechts ligt. 

Dezelfde auto stond eerder met korte onderbrekingen al zeker anderhalf uur op die plek langs de Retersbekerweg, zo blijkt uit onderzoek. Ook is de auto een aantal keren gezien in de straat waar de burgemeester woont.

Ontkomen
De dader wist te ontkomen. Houben heeft hem niet herkend, maar zei eerder te weten uit welke hoek de bedreiging komt. De burgemeester staat bekend om zijn strenge aanpak wantoestanden op woonwagenkampjes. Bovendien zijn er al eens eerder incidenten geweest. Zo ging in 2017 de auto van een wethouder in vlammen op.

Lees ook: Bedreigde bestuurders: we laten ons niet dwarsbomen door idioten

In de uitzending van Opsporing Verzocht werd ook aandacht besteed aan een brandstichting in maart van dit jaar op een bedrijventerrein aan de Lindelaufer Gewande. Een perceel dat vorig jaar op last van de burgemeester was ontruimd ging een dag voordat het geveild zou worden in vlammen op.

De brandstichter is op beeld vastgelegd. Te zien is hoe hij in de nacht over prikkeldraad heen klimt. Mogelijk liep hij daarbij ook een verwonding op. De politie is ook op zoek naar een witte bestelbus waarin hij vermoedelijk reed.

De politie vraagt mensen die de mannen op de beelden herkennen of meer informatie hebben over de auto's zich te melden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →