Slachtoffers schietpartij Las Vegas aangeklaagd door eigenaren hotel

Print
Slachtoffers schietpartij Las Vegas aangeklaagd door eigenaren hotel

Het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas kort na de daad van Paddock, met de kapotte ruiten van de schietpartij. Afbeelding: AD/AP

De meer dan duizend slachtoffers van de massale schietpartij in Las Vegas afgelopen oktober worden aangeklaagd door de eigenaren van het Mandalay Bay Hotel and Casino. De slachtoffers zijn verbijsterd.

MGM Resorts International, dat het hotel bezit, wil zo voorkomen dat het aansprakelijk wordt gesteld voor al het leed en schadevergoedingen aan de slachtoffers en hun nabestaanden moet uitkeren.

Onetisch
De advocaat van een aantal slachtoffers, Robert Eglet, noemt de aanklacht obscuur, schrijft de Amerikaanse site Las Vegas Review-Journal. "Het is een onethische daad. Ik heb nog nooit zoiets schandaligs meegemaakt'', zegt Eglet. "Het is heel treurig dat ze zich hiertoe verlagen.''

De 64-jarige Stephen Paddock schoot op 1 oktober vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Hotel 58 mensen dood. Elf minuten lang vuurde met automatische wapens meer dan duizend kogels af op bezoekers van een muziekfestival. Naast de doden vielen honderden gewonden. 

Niets te verwijten
Volgens MGM  Resorts valt het hotel niets te verwijten. "De eisers hebben geen enkele verantwoordelijkheid jegens de gedaagden", staat in de aanklacht. De hoteleigenaar stelt verder dat het niet aansprakelijk is, omdat alle veiligheidsmaatregelen in acht waren genomen. Zo was het beveiligingsbedrijf dat was ingehuurd, gecertificeerd door het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid. 

MGM Resorts benadrukt dat het geen geld van de slachtoffers en hun nabestaanden wil, maar slechts de eigen reputatie wil beschermen. Het bedrijf kan, als de rechter MGM in het gelijk stelt, de rechterlijke uitspraak gebruiken om eventuele schadeclaims van slachtoffers en nabestaanden ongegrond te verklaren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →