‘Criminele weldoener' heeft vrij spel

Print
‘Criminele weldoener' heeft vrij spel

Afbeelding: iStock

Gemeentebestuurders zijn onvoldoende alert op criminelen die geld willen geven aan verenigingen of goede doelen in hun stad of dorp.

Dat is de conclusie van een dinsdag verschenen rapport van de Universiteit van Tilburg en het Bureau Bruinsma, onder leiding van criminoloog Toine Spapens. In het onderzoeksverslag is te lezen dat in één op de drie gemeenten - 60 van de 167 onderzochte gemeenten - in Nederland minstens één ‘criminele weldoener’ actief is.

Witwaspraktijken
In Limburg geven slechts drie van de 33 gemeenten aan voorbeelden te kennen. Welke dat zijn, wil de onderzoeker niet zeggen. Spapens heeft zich gebaseerd op informatie van gemeenten en Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC) en op openbare bronnen. Zo wordt in het rapport verwezen naar publicaties, onder andere in De Limburger, over vermeende witwaspraktijken bij de moskee Al Houda en de Stichting Baby Care in Geleen.

Gemeenten in Brabant en Gelderland gaven het vaakst aan dat ze dergelijke zaken kennen. De ‘criminele weldoeners’ zijn in veel gevallen (voormalige) drugscriminelen, leden van motorbendes en witteboordencriminelen.

Dekmantel
De criminele weldoeners sponsoren bijvoorbeeld sportverenigingen - meestal voetbalclubs - gebruiken stichtingen om criminele activiteiten te verhullen en organiseren evenementen voor goede doelen als dekmantel voor zaken ‘met een luchtje’.

Een andere deel fraudeert met persoonsgebonden budgetten in de zorg. Ook constateerden de onderzoekers drie gevallen van zogenaamde ‘wijkkoningen’. Zij behartigen de belangen van de buurtbewoners in ruil voor loyaliteit en zwijgzaamheid.

Strategisch
De criminelen zetten hun positieve daden strategisch in, schrijven de onderzoekers. Zo ontstaat het beeld van knuffelcriminelen. In het rapport worden herhaaldelijk motorbendes opgevoerd. Leden zouden het imago van "gezellige broederschap van grote kerels met kleine hartjes” cultiveren. Het onderzoek geeft een voorbeeld van een chapter van de motorbende Satudarah die jaarlijks benefietavonden organiseert voor goede doelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →