Column: Tijd voor een nieuw Verdrag van Maastricht

Print
Column: Tijd voor een nieuw Verdrag van Maastricht

Afbeelding: Peter Schrijen

Wereldkampioen schofferen van vrienden zat deze week in Finland als een schoothondje bij een andere schavuit. De president van Amerika likte nog net niet Poetin’s kroonjuwelen of zijn poeperd.

Wie heeft hem nog ergens in een la liggen? Neen, niet Toon Hermans’ Feestneus. Wel een andere Nederlandse kraker van weleer. Het 45-toerenplaatje van Gerard Cox ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’ stond in de winter van 1973/1974  liefst vijf weken op de eerste plek van de Nederlandse Top 40. De inmiddels behoorlijk zure Rotterdammer - hij kent zijn eigen stad niet meer, dat is dus heus niet alleen een voorrecht van de ‘echte Mestreechteneer’ - wist met een alleraardigste tekst het zomerse gevoel van die tijd neer te zetten. We raakten maar niet uitgepraat en -gezongen over een langere tijd mooi en warm weer. Dat unieke is er wel een beetje vanaf. Want 45 jaar na Cox’ ode aan een toen nog on-Nederlandse zomer vind je die jaargang nog net terug op de 20ste plek van warmste zomers aller tijden. In de top 25 staan voor het merendeel (20 van de 25) zomers van 1970 en later. Indien u dat niets zegt:  van de 118 zomers sinds begin 20ste eeuw zijn van de 30 met de gemiddeld laagste temperatuur er liefst 25 van voor 1970. En van die vijf koudere uit ‘onze tijd’ geen een van na 1990!

Het zijn louter statistieken. Misschien zitten de fans van Rieu bij editie 2019 van zijn concerten op het Vrijthof wel in een Noorse Mart Smeets trui te klappertanden. Om in september van dat jaar van Gerrit Hiemstra te vernemen dat we de koudste zomer sinds 1901 achter de rug hebben. Ik neem aan dat zij die nu dagelijks klagen over ‘te warm’ dan ook vooraan in de rij staan om zo hard mogelijk te ‘keke’ dat het altijd hetzelfde liedje is met die Nederlandse zomers. Is op het weer in onze contreien geen peil te trekken; niets meer voorspelbaar dan de Nederlandse zeurpiet.

Andere koek is The Donald. De Amerikaande president en wereldkampioen schofferen van vrienden zat deze week in Finland als een schoothondje bij een andere schavuit. Trump  likte nog net niet Poetin’s kroonjuwelen of zijn poeperd. Weliswaar gaf zijn tronie kijk-mij-de-baas-zijn geen krimp, maar zo is zijn gezicht nu eenmaal verbouwd. Ik dacht bij het zien van die beelden en vooral het horen van Trump’s statements: het wordt tijd voor een nieuw Verdrag van Maastricht. Daar hoeft wat mij betreft niet veel in te staan. “Beste Amerikanen, met een vriend zoals jullie president heb je geen vijanden nodig. Ga maar lekker handel drijven en deals maken met ‘the tremendous leaders’ van Rusland en Noord-Korea”, volstaat meer dan genoeg. Tot de Amerikanen eindelijk toch nog slim genoeg zijn Trump uit te kotsen luister ik iedere dag naar de nummer 1 die 't is weer voorbij die mooie zomer opvolgde: The Trhee Degrees' Dirty Old Man (all you want is another victory). 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen