Wanhopige student pleegde zelfmoord na chantage met naaktfoto

Print
Wanhopige student pleegde zelfmoord na chantage met naaktfoto

Afbeelding: ANP Xtra

Een 20-jarige inwoner van het Drentse Beilen heeft een einde aan zijn leven gemaakt nadat hij werd gechanteerd door een man (23), die onder valse voorwendselen naaktbeelden van hem had gekregen.

De verdachte had zich op dating-app Tinder voorgedaan als jonge vrouw.

Gechanteerd
Dat bleek in de rechtbank in Groningen. De verdachte uit het Gelderse Ulft bekende dat hij honderd mannen op soortgelijke wijze heeft gechanteerd.

De Ulftenaar deed zich op Tinder voor als een vrouw van 20 jaar. De student uit Beilen kwam met de 'vrouw' in contact. Er volgden al snel berichten via WhatsApp. De verdachte maakte seksuele toespelingen en bewoog de Beilenaar ertoe naaktbeelden te sturen.

Betaling
Met deze naaktbeelden werd de man vervolgens gechanteerd. Het slachtoffer kreeg een bericht dat de beelden op zijn school, de Hanzehogeschool in Groningen, zouden worden verspreid als hij niet 100 euro zou overmaken. Direct na de eerste betaling vroeg de man weer om geld. Na twee keer te hebben betaald gaf de Beilenaar aan dat hij geen geld had. De man schreef ook aan de verdachte, van wie hij nog steeds dacht dat het een meisje was, dat hij een einde aan zijn leven zou maken.

Nieuwe bedreiging
Toch volgde op 13 januari 2017 een nieuwe bedreiging. Een uur later sprong de jongen voor het verkeer op de A28. Hij werd geraakt door een auto en twee vrachtwagens en was op slag dood. Na de zelfdoding ontdekte de politie dat het slachtoffer werd gechanteerd en werd een groot onderzoek gestart.

De Ulftenaar heeft verklaard dat hij gokschulden had en zegt dat hij zich kapot schaamt. Vijf andere slachtoffers uit Gelderland en Zuid-Holland hebben ook aangifte gedaan.

Nabestaanden
De vader van het slachtoffer uit Beilen maakte gebruik van het spreekrecht voor nabestaanden: "Mijn zoon is door jou zo tot wanhoop gebracht dat hij niet meer verder kon. Hij had naar de universiteit gekund en hij zou ook naar China gaan. Hij had ambities in de politiek. Iedereen mist hem verschrikkelijk."

Volgens de officier van justitie heeft het slachtoffer zeer waarschijnlijk zijn telefoon bewust achtergelaten in de slaapkamer, omdat hij wilde dat de verdachte vervolgd zou worden. Dat stond ook in één van zijn laatste appberichten. De officier zegt dat de verdachte niet wordt vervolgd voor dood door schuld. "Maar de dood van het slachtoffer is onlosmakelijk met deze zaak verbonden."

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank wil de verdachte eerst psychiatrisch nader laten onderzoeken.