Kabinet hoopt met miljoeneninjectie aantal zelfmoorden terug te dringen

Print
Kabinet hoopt met miljoeneninjectie aantal zelfmoorden terug te dringen

Afbeelding: iStock

Het kabinet trekt twee miljoen euro extra uit in een ultieme poging om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) woensdagochtend laten weten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat het aantal zelfmoorden vorig jaar is toegenomen tot 1917, dat zijn er 23 meer dan in 2016. Specifiek het aantal zelfmoorden onder jongeren liet een flinke stijging zien. 

Begeleiding
Met het extra geld, dat jaarlijks wordt toegevoegd aan het budget van de stichting 113 Zelfmoordpreventie, moeten mensen met suïcide-neigingen beter worden begeleid.

Er kunnen meer professionele en vrijwillige hulpverleners worden aangetrokken en extra trainingen worden gegeven aan bijvoorbeeld huisartsen en scholen. Ook wordt er flink geïnvesteerd in de vindbaarheid en bereikbaarheid van 113 Zelfmoordpreventie, bijvoorbeeld via sociale media.

"Elke zelfmoord staat voor een wereld aan verdriet en machteloosheid. We moeten ons tot het uiterste blijven inspannen om het aantal suïcides terug te dringen", aldus Blokhuis in een verklaring.

Toename
Blokhuis laat weten extra aandacht te willen geven aan het terugdringen van zelfmoord onder lesbiennes, homoseksuele, biseksuele, transgenders en interseksuele jongeren (LHBTi).

Jongeren uit de doelgroep worden betrokken om de informatievoorziening te verbeteren. 

Anonieme hulp
113 Zelfmoordpreventie verleent anonieme hulp aan mensen die kampen met zelfmoordneigingen. Door het extra geld stijgt het budget van de stichting naar 5,4 miljoen euro per jaar.

Blokhuis maakt ook een totaalbedrag van 15 miljoen euro vrij voor onder meer onderzoek naar suïcide.