Inspectie tikt bedrijven op de vingers omdat werkplek te heet is

Print
Inspectie tikt bedrijven op de vingers omdat werkplek te heet is

Afbeelding: AD / Arie kievit

Werknemers doen deze warme periode inmiddels wekelijks meldingen over oververhitte arbeidsomstandigheden. De Inspectie SZW heeft deze maand tot nu toe acht bedrijven op de vingers getikt omdat het op de werkvloer inderdaad te heet was.

Het gaat in de meeste gevallen om winkels. Ook over bouw- en vervoersbedrijven komen meldingen binnen. 

Meldingen
Vakbond FNV is verantwoordelijk voor twee van de acht meldingen, stelt Erik van de Haar, adviseur arbeidsomstandigheden bij de vakbond. "Wij krijgen de laatste tijd wekelijks meerdere meldingen binnen van werknemers, maar bekijken dan eerst of er echt iets aan de hand is, en of we er zelf met het bedrijf uit kunnen komen. Als dat niet zo is maken we melding bij de inspectie."

Volgens Van de Haar wordt het risico van een te warme werkplek nog vaak onderschat, vooral door kleinere bedrijven. "Maar het kan echt gevaarlijk zijn, vooral in beroepen waarin concentratie belangrijk is."

Hittestress Calculator
Volgens de wet mogen werknemers stoppen met hun bezigheden als het te warm is, maar er is geen keiharde temperatuurgrens. De FNV ontwikkelde daarom de Hittestress Calculator, een instrument waar ook de Inspectie SZW naar verwijst.  Die houdt ook rekening met de vochtigheid ter plekke en met de kleding die de werknemer draagt of moet dragen.

Zonlicht
De klachten waarvan de FNV melding maakte, kwamen van een bouwvakker die te lang in het zonlicht moest werken, en van iemand uit de vervoerssector die in een voertuig zonder airco moest rondrijden. De woordvoerder van de inspectie voegt daar aan toe dat de meeste meldingen uit winkels komen. 

Het is in Nederland al een aantal weken erg warm, en dat lijkt nog wel even te gaan duren.  Voor volgende week wordt een hittegolf voorspeld.