200 uur werkstraf geëist tegen frauderende penningmeester kinderboerderij

Print
200 uur werkstraf geëist tegen frauderende penningmeester kinderboerderij

Afbeelding: ANP

De officier van justitie in Maastricht heeft woensdag tweehonderd uur werkstraf geëist tegen de oud-penningmeester van kinderboerderij De Wieringenberg in De Heeg. Die zou minstens 7854 euro achterover hebben gedrukt.

De penningmeester zou met dat geld zou hij onder meer een overhemd bij de Bijenkorf hebben gekocht, tankte zijn auto vol en liet hij die van zijn moeder repareren. 

Schaamteloze daad
“Een schaamteloze daad bij een kwetsbare organisatie”, vond officier van justitie Wil Peuten, die verder een maand voorwaardelijke celstraf eiste met een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man het verduisterde bedrag terug betalen. De verdachte zelf was niet in de Maastrichtse rechtbank aanwezig. Hij kwam ondanks herhaalde oproepen niet opdagen.

Dubieuze transacties 
De feiten dateren van alweer enkele jaren geleden. De nu 28-jarige Maastrichtse verdachte was van 2012 tot 2014 penningmeester en secretaris van de Wieringenberg. In die periode zouden meerdere dubieuze transacties hebben plaatsgevonden. Bij zijn vertrek stond de stichting ruim drieduizend euro in de min. Er moest een overbruggingskrediet aan  te pas komen om de financiën weer op orde te krijgen.

Verklaringen penningmeester
De penningmeester zelf ontkent dat hij het geld achterover heeft gedrukt. Hij legde in verhoren verschillende verklaringen af. Zo zou de bankpas van de kinderboerderij zijn gestolen bij een inbraak in de woning van zijn moeder. De dief zou er later mee gepind hebben in België. In een andere verklaring zegt hij dat zijn toenmalige mede-bestuursleden op de hoogte waren van de dubbele boekhouding die hij voerde en dat die bedoeld was om hem op deze manier iets van een vergoeding te geven voor het werk dat hij deed voor de stichting. Uitspraak over twee weken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen