Taakstraf voor webdesigner ‘Q’ die Tunesische oplichter hielp

Foto ter illustratie.© iStock

De Heerlense handlanger van de Tunesische oplichter Lotfi Ben Mohammed G. is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijk.

Benti Banach

De 46-jarige webdesigner M. V. heeft op verzoek van G. salarisstroken, transactieoverzichten en bankafschriften vervalst of in elkaar geknutseld. V. hoopte met deze klus geld te verdienen en nieuwe opdrachten binnen te halen, omdat zijn bedrijf op dat moment niet goed liep.

SpijtV. verklaarde bij de rechter dat hij er niet bij stil had gestaan dat G. met de valse documenten zo veel mensen zou oplichten en duperen. Hij heeft spijt betuigd. Ook is hij na het werk voor G. niet nog eens in de fout gegaan, heeft de rechtbank geconstateerd.

Jason BourneV.’s straf is overeenkomstig de eis van officier van justitie Scharenborg. Deze gaf eerder al aan dat het aandeel van V. beperkt is in vergelijking met wat G. op zijn kerfstok heeft. De 57-jarige is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij diverse bedrijven en privé personen voor enkele tonnen heeft opgelicht en omdat hij gebruik heeft gemaakt van talrijke valse identiteiten.

In totaal heeft hij zich al van meer dan negentig aliassen bediend, reden waarom Scharenborg hem vergeleek met Jason Bourne uit de gelijknamige Hollywood-films. V.’s rol kwam in zijn ogen overeen met die van Q in James Bond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal