Dumoulin maakt sprong in klassement na aanval in Alpenrit

Print
Dumoulin maakt sprong in klassement na aanval in Alpenrit

Dumoulin (L) met Valverde. Afbeelding: AFP

In de tweede korte Alpenrit kwam de Tour de France dan toch écht op gang. Tom Dumoulin koos dapper de aanval, maar zag vooral Team Sky profiteren. Geraint Thomas pakte voor de neus van de Limburger de rit én het geel.

Van 'Sky-konten' had hij er genoeg gezien, in de eerste Alpenrit. Dus koos Tom Dumoulin vandaag de aanval, op weg naar skistation La Rosière. Een dappere poging, want hij was de enige die de sterke Sky-ploeg werkelijk partij kon bieden. Maar veel meer tastbaars dan tijdswinst op andere klassementsrenners leverde het de Limburger van Sunweb niet op. 

Thomas
Dumoulin moest in de slotfase nog zijn meerdere erkennen in Geraint Thomas, die de ritzege pakte en de gele trui overnam van Greg van Avermaet. Wel legde Dumoulin beslag op de tweede plaats, net voor Chris Froome.

Valverde
Geen favoriet die Sky onder vuur durfde te nemen, behalve Dumoulin. Met ploegmaat Soren Kragh Andersen liet hij zich als een steen naar beneden vallen in de afdaling van de Cormet de Roselend, op weg naar de voet van de 17,6 kilometer lange slotklim naar La Rosière. Daar leek hij eerst een combine te vormen met de eerder weggereden Alejandro Valverde. De 38-jarige Spanjaard bleek echter niet meer de kracht te hebben om iets uit te richten, dus reed Dumoulin voor de laatste negen kilometer alleen door, onderweg de ene na de andere overgebleven vluchter oprapend.


Sky-trein
Achter de aanvallende Limburger hield iedereen zich in het spoor van de Sky-trein opvallend koest. Pas op vijf kilometer van de finish ontbrandde het ook daar, maar dan wel door Sky zelf. Niet Nairo Quintana, Mikel Landa, Steven Kruijswijk of Vincenzo Nibali. Nee, het was Geraint Thomas zelf die de tegenaanval opende. Met nog vier kilometer te gaan voegde hij zich met alleen nog vals plat voor zijn neus bij Dumoulin, om tot in de slotkilometer van de Nederlander te profiteren en daarna bij hem weg te knallen voor de ritzege én de gele trui, die hij overneemt van Greg van Avermaet.

Dumoulin, die nog wel Froome net achter zich hield, hield echter nog genoeg over aan zijn dappere poging. Zo werd hij niet alleen tweede, ook stijgt hij met stip naar de derde plaats in het algemeen klassement, waar hij nu op 1.44 van Thomas volgt, negentien tellen achter nummer twee Froome.