Sittard-Geleen scoort slecht in grote burgerpeiling

Print
Sittard-Geleen scoort slecht  in grote burgerpeiling

Afbeelding: Bing

Sittard - Sittard-Geleen rolt op veel onderdelen uiterst matig tot soms zelfs ronduit slecht uit de bus bij de jongste burgerpeiling die in vrijwel alle Nederlandse gemeenten in de maand mei is uitgevoerd.

De uitkomsten van het onderzoek laten zien hoe (on)tevreden inwoners zijn over tal van thema’s in hun stad.

De onderwerpen lopen uiteen van  de woon- en leefomgeving tot het lokale voorzieningenniveau, en van de relatie tussen inwoners en gemeente tot  de gemeentelijke dienstverlening. Bijna 1100 inwoners van 18 jaar en ouder hebben de (lange) vragenlijsten ingevuld.

Groenonderhoud
Inwoners van Sittard-Geleen waarderen de algehele service en dienstverlening van de gemeente met een krappe voldoende (6,1), tegen gemiddeld bijna een 7 in vergelijkbare andere steden. Een ruime meerderheid van de respondenten is echter niet te spreken over het groenonderhoud in de stad.

Vertrouwen
Ook het vertrouwen in de gemeente houdt niet over. Amper 12 procent van de inwoners blijkt veel fiducie te hebben in de gemeente, in vergelijkbare andere steden ligt dat cijfer (30 procent) stukken hoger. De ‘inspanningen’ die de gemeente doet, krijgen een krappe voldoende. Ook hier geldt weer: dat is ruim onder het gemiddelde.

Veiligheid
De manier van samenwerken tussen gemeente en inwoners is eveneens voor flinke verbetering vatbaar, zo wijst het onderzoek uit. Met een rapportcijfer van 5,4 scoort de fusiestad niet al te best. Het voorzieningenniveau en de zorg van het stadsbestuur voor de woon- en leefomgeving worden eveneens lager dan gemiddeld gewaardeerd. Wat betreft het thema ‘sociale veiligheid’ is het van hetzelfde laken een pak. Inwoners van Sittard-Geleen waarderen die met een 5,4 tegenover gemiddeld ruim 6,6 elders.

Toch sleept de fusiestad op sommige onderdelen ook een paar ruime voldoendes in de wacht. Inwoners geven aan in het algemeen prettig in hun buurt te wonen. Met daarbij wel de aantekening dat Sittard-Geleen met een 7,5 ook hier lager scoort dan het gemiddelde (8).

Nulmeting
In een reactie zegt het stadsbestuur de peiling te beschouwen als een ‘nulmeting aan het begin van de nieuwe coalitieperiode’, doelend op het feit dat het nieuwe stadsbestuur pas net is aangetreden. De uitkomsten geven volgens B en W ‘handvatten’ voor de reeds aangekondigde gesprekken dit najaar met inwoners, bedrijven, verenigingen en andere organisaties in de stad. Binnen twee jaar volgt een nieuw burgeronderzoek. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen