Kinderen moeten al jong aan het Limburgs dialect

Print
Kinderen moeten al jong aan het Limburgs dialect

Afbeelding: De Limburger

De provincie wil dat meer kinderen met het Limburgs dialect worden grootgebracht. Om dat voor elkaar te krijgen zouden ze op de peuterspeelzaal niet in het Nederlands, maar in het Limburgs moeten worden aangesproken.

Ook zou er een speciaal lesprogramma over dialect ontwikkeld moeten worden, bedoeld voor basisscholen en voortgezet onderwijs.

Dit kondigen de provincie en de Limburgse streektaalorganisaties aan in de nota ’n Laeve lank Limburgs. Zij noemen het dialect een van de belangrijkste onderdelen van het Limburgs cultureel erfgoed en een verbindende factor voor de inwoners, maar constateren ook dat het steeds minder gesproken wordt. Om daar verandering in te brengen, zou het een prominente plek moeten krijgen in het onderwijs.

Lees meer: Limburgs wordt de voertaal in de peuterspeelzaal

Eerste taal
De provincie wil volgend jaar een proef uitvoeren bij de Zuid-Limburgse peuteropvang Spelenderwijs. "In veel gezinnen is Limburgs nog wel de eerste taal", legt streektaalconsulent Ton van de Wijngaard uit, hij adviseert de provincie bij haar dialectbeleid. "Maar zodra ze op de peuterspeelzaal komen, wordt er alleen Nederlands gesproken. Dat creëert een afstand tot het Limburgs. Thuis blijken ze het ineens niet meer te willen spreken."

Lesprogramma's
Ook is het de bedoeling dat er dialectlessen komen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. "Dan denken we niet aan taalcursussen, maar aan lesprogramma’s over bijvoorbeeld de oorsprong van het dialect en de verschillen tussen de Limburgse regio’s. Docenten kunnen dat opnemen in hun lesprogramma."

Levend
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans is gecharmeerd van de plannen. "Dit zijn belangrijke stappen om het Limburgs levend te houden." Hij is bereid er geld voor uit te trekken, maar dan moeten de initiatieven eerst uitgewerkt worden. Zo zal uiteindelijk een organisatie moeten worden opgetuigd waar de streektaalorganisaties deel van uitmaken. Over een paar maanden verwacht Koopmans meer duidelijkheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →