Gemeente moet plan ijsboerderij Wijlre aanscherpen

Print
Gemeente moet plan ijsboerderij Wijlre aanscherpen

Afbeelding: Johannes Timmermans

Wijlre -

De gemeente Gulpen-Wittem moet de regels waaraan ijsboerderij Pauls in Wijlre moet voldoen aanscherpen of verduidelijken.

De Raad van State heeft besloten dat de gemeente binnen een halfjaar een aantal duidelijke aanpassingen moet aanbrengen in het plan voor de ijsboerderij aan de Klapstraat. Vier omwonenden klagen al geruime tijd over de ijsboerderij. Ze zijn onder meer bang voor geluids- en parkeeroverlast, en voor toename daarvan als het bedrijf op termijn uitbreidt.

Horeca
De Raad van State liet woensdag weten dat er geen bezwaren zijn tegen de vestiging van de ijsboerderij. Maar dan moet de gemeente wel een aantal zaken aanscherpen. Zo moet in het plan duidelijker worden gesteld dat op de bewuste plek echt alleen maar ijs en kleine, aanverwante gerechtjes mogen worden verkocht. Dit om te voorkomen dat er bewegingen naar andersoortige horeca gemaakt kunnen worden.

Overschrijdingen
Gemeente en Raad van State verwachten geen forse overschrijdingen van de geluidsnormen. Maar de gemeente moet desalniettemin ­specifieker zijn over wat wel en niet mag en wat de gevolgen zijn wanneer de normen toch worden overschreden. De gemeente moet ook een reeds in het plan opgenomen groenstrook, bedoeld om omwonenden het zicht op het bedrijf en de parkeerplaats te ontnemen, een stuk verder doortrekken.

De Raad van State oordeelt dat de gemeente de aangevochten procedure correct heeft doorlopen. De ­gemeenteraad heeft bovendien ­correct gehandeld toen hij in het ­bestemmingsplan ruimte creëerde om de komst van de ijsboerderij mogelijk te maken. Een ambachtelijke ijsboerderij kan prima op deze plek.

Parkeren
Ook de afspraken die gemaakt zijn over parkeren zijn afdoende. Aan de ene kant zijn 35 parkeervakken genoeg om wildparkeren te voorkomen, aan de andere kant is de vrees voor verdere uitbreiding onterecht omdat dat wettelijk niet is toegestaan. Argumenten van klagers dat de ijsboerderij de verkeersveiligheid in gevaar zou kunnen brengen, zijn door de Raad van State eveneens van tafel geveegd.

Wanneer de genoemde aanscherpingen zijn aangebracht, moet de gemeente het plan weer ter inzage leggen en de gebruikelijke procedures opnieuw volgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen