‘Gemeente Venlo meet met twee maten bij resomeren'

Print
‘Gemeente Venlo meet met twee maten bij resomeren'

Afbeelding: De Limburger

Hans Cabooter vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Venlo wil meewerken aan een resomeercentrum bij klooster Albertushof terwijl zijn plan voor een crematorium op bedrijventerrein Noorderpoort vorig jaar werd afgewezen.

De directeur van logistiek bedrijf Cabooter Group verzocht vorig jaar om - in samenwerking met uitvaartbedrijf Dela en aannemersbedrijf Jongen - een crematorium te mogen bouwen op een bouwkavel aan de rand van Noorderpoort. Het toekomstige centrum voor resomeren, een alternatief voor cremeren, komt op een paar honderd meter van deze kavel te liggen.

Arbeidsmigranten
"In mijn ogen kan dit gewoon niet”, aldus Cabooter. "Er wordt hier met twee maten gemeten.” De directeur heeft naar eigen zeggen te horen gekregen dat het resomeercentrum wordt toegestaan omdat dit is gekoppeld aan het plan voor de huisvesting van maximaal 768 arbeidsmigranten. Cabooter zegt in september te gaan praten met wethouder Sjors Peeters.

De directeur van Cabooter wil het initiatief van zijn bedrijf, Dela en Jongen alsnog doorzetten. Het crematorium moet 1700 vierkante meter groot worden, met daarbij een tandcentrum voor kinderen.

Volgens Cabooter is er in de regio behoefte aan een extra crematorium. Hij zegt dat uit verkennende onderzoeken blijkt dat het op de bedrijfskavel mogelijk is om een crematorium te bouwen dat aan alle eisen voldoet.

Bestemming
De gemeente Venlo laat weten dat beide situaties niet helemaal met elkaar te vergelijken zijn. Zo stelt Venlo dat de bedrijfskavel van Cabooter de bestemming bedrijventerrein heeft en dat er daarom bedrijfsmatige activiteiten moeten komen.

Volgens de gemeente heeft een crematorium een heel ander karakter en heeft het bovendien de afwijkende bestemming 'maatschappelijk'.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →