Polen leverden 100.000 kilo grondstof voor drugslabs

Print
Polen leverden 100.000 kilo grondstof voor drugslabs

Het drugslab aan de Livingstoneweg in Venlo. Afbeelding: De Limburger

Een crimineel netwerk van Limburgers, Noord-Brabanders en Polen heeft tussen november 2017 en april 2018 meer dan 100.000 kilo grondstof voor de productie van synthetische drugs vanuit Polen naar Nederland geïmporteerd.

Dat blijkt uit de dossiers van de drie verdachten die hiervoor nog in de cel zitten. Het gaat om Dywan Z. (26) en Bram E. (33) uit Venlo en de Ad van V. (37) uit Eindhoven.

Klapdag
De rechtbank Oost-Brabant heeft woensdag in een tussentijdse zitting bepaald dat hun detentie moet voortduren. De drie werden op maandag 16 april met vier anderen gearresteerd toen politie en justitie bij een grote drugsactie de val die een half jaar eerder was opgezet, lieten dichtklappen. Bij deze ‘klapdag’ waren 100 politiemensen betrokken. Zij ontruimden een groot aantal opslagplaatsen en ontmantelden drugslabs in Limburg en Noord-Brabant.

Verdachte Bram E. zou een van de laboranten zijn geweest in een lab in een zeecontainer aan de Livingstoneweg in Venlo. Ook Dywan Z. zou daar de hand in hebben gehad.

Transporten
Politie en justitie hebben becijferd dat in vijf maanden 28 transporten van onder andere zoutzuur, fosfor, methanol en caustic soda in vrachtauto’ s en bestelbusjes naar Nederland zijn gebracht. Omgerekend zou per week 3,7 ton aan grondstoffen vanuit Polen via Duitsland de grens zijn gepasseerd.

Tip
De landelijke recherche kreeg in het najaar van 2017 vier keer een tip van Europol in Polen over de smokkel van chemicaliën naar Nederland. Wekelijks zouden enorme hoeveelheden grondstoffen in vrachtauto’s en bestelwagens met Poolse kentekens naar Nederland worden gebracht. Een 53-jarige man uit het Poolse stadje Turek zou de coördinator zijn. Hij zou diverse keren in Nederland zijn gesignaleerd om onder andere geld te incasseren.

Heet
Uit politiestukken blijkt dat de laatste melding vanuit Polen net twee dagen oud is als het landelijke parket op 15 november 2017 een eigen onderzoek met de naam Livonia start. Onmiddellijk blijken de tips uit Polen ‘heet’ te zijn. Een observatieteam ziet op dag één dat een auto met een open laadbak en een Pools kenteken een woonwagenkamp in Sittard op rijdt. Die opslag lijkt droog te vallen als een week later een groot drugslab in Velden-Schandelo wordt opgerold.

In de vijf maanden daarna komen heel veel andere afleveradressen in beeld. De chauffeurs rijden in Limburg onder andere naar Bergen, Weert en Venlo en naar een loods in het buitengebied tussen Echt en Maasbracht. Daar ligt bij de inval 30.000 kilo grondstof

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen