Ophef over docureeks Limburgse architect Houben

Print
Ophef over docureeks Limburgse architect Houben

Francine Houben Afbeelding: ANP

Er is ophef over een docureeks over de Limburgse architect Francine Houben. Die zou onvoldoende kritisch zijn en bovendien is een van de makers verbonden aan Houbens bedrijf Mecanoo.

Dat schrijft NRC.

Voor een vierluik (donderdagavond is aflevering twee te zien) werd Francine Houben een jaar gevolgd. NRC-recensent Arjen Fortuin verbaasde zich over de toon: de kijker werd door de voice-over "bedolven onder de zoete adjectieven over faam en verdiensten van Houben".

‘Onverdiend’
Nu blijkt een van de makers verbonden aan Houbens Mecanoo. Nienke Andersson legt een audiovisueel archief aan voor het bedrijf. Die beelden zijn gebruikt. Al kreeg Andersson ook opdracht extra beelden te draaien. De stiefdochter van Houben interviewde haar vader en filmde in New York bij besprekingen. Producent Ivo Niehe: "We konden niet zeventien keer mee naar New York of Taiwan."

De betrokkenen ontkennen belangenverstrengeling. Niehe vindt de kritiek "zó onverdiend". "Mecanoo heeft niet meebetaald. Ik heb zelf alle keuzes gemaakt. Nee, het is geen kritisch interview. Dat is niet mijn stijl. Ik wil mensen die iets presteren, die iets moois maken in het zonnetje zetten." Toch zijn niet alle makers tevreden, stelt NRC. Enkelen stellen dat ‘zonder overleg’ scènes zijn geschrapt en voice-overteksten herschreven.

Aftiteling
Al eerder kreeg de publieke omroep kritiek over vermeende schimmigheid rond documentaires. Zo was bij series over Van der Valk-restaurants, museum Hermitage en het advocatenkantoor van Bénédicte Ficq niet helder wie meebetaalde of -werkte. Dat gold ook enige tijd voor een film over GroenLinkser Jesse Klaver. De NPO stelt dat een verantwoording soms ontbreekt omdat de aftiteling anders te lang zou duren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen