Afvaldumping is gemeente en inwoners Heerlen doorn in het oog

Print
Afvaldumping is gemeente en inwoners Heerlen doorn in het oog

Afbeelding: iStock

Afvaldumping in de Zuid-Lim­burg­se gemeenten loopt de spuigaten uit. Ook Heerlen ziet een sterke toename.

In 2017 zag de gemeente Heerlen 195 gevallen van illegale afvaldumpingen en kreeg ze 852 meldingen over zwerfvuil binnen. In 2018 werden tot en met juni al 364 afvaldumpingen geconstateerd en kwamen er 507 zwerfvuilmeldingen binnen.

Naast containers
Doorn in het oog van inwoners en de gemeente zijn de afvaldumpingen bij de ondergrondse installaties in de wijken. Ruim 80 procent van het gedumpte afval bij afvalvoorzieningen bestaat uit restafval, papier of grofvuil, dat naast in plaats van in de containers wordt geplaatst.

Lees ook: Illegale afvaldumping: Wie heeft het antwoord nog?

Signaal
Het probleem bestaat ook in de gemeente Sittard-Geleen, die onlangs reinigingsdienst RWM in moest schakelen om bij te springen, opdat medewerkers van de buitendienst zich weer bezig konden houden met groenonderhoud. "Tegelijkertijd hoor je: ‘De gemeente is gek. Als ze het blijven opruimen, blijven mensen het neerzetten’”, zegt Leon Geilen, wethouder Leefomgeving in Sittard-Geleen. Die gemeente heeft daarom besloten het aantal opruimacties terug te schroeven om een signaal af te geven. Tot voor kort werd de rotzooi twee tot drie keer per week opgehaald, dat is nu nog een keer per week.

Lees ook: ‘Ratten op straat door droogte’

In Heerlen wordt gedumpt afval dagelijks opgeruimd bij de hotspots, laat een woordvoerder weten. De gemeente Maastricht - die weliswaar geen toename waarneemt, maar ook zo’n 750 kilo gedumpt ­afval per jaar verwerkt - ruimt eveneens zeven dagen in de week op, op werkdagen meerdere malen per dag.

Boetes
Afvaldumpers die gepakt worden, kunnen in Heerlen een boete van 131 euro verwachten. Bij grotere dumpingen worden de werkelijke opruimkosten in rekening gebracht. Handhaving bij afvaldumping heeft prioriteit bij de buitengewoon opsporingsambtenaren.

Tegen de beweging van Maastricht en Sittard-Geleen in is Heerlen vooralsnog niet voornemens camerabewaking in te zetten. "We hebben eenmaal gedurende een weekend gepost. Dat heeft niets opgeleverd. Het is een dure maatregel waarvan nog maar moet worden afgewacht wat het oplevert”, aldus een woordvoerder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen