Trump blijft verwarring zaaien over Russen

Print
Trump blijft verwarring zaaien over Russen

Afbeelding: EPA

President Trump leek woensdag weer helemaal overtuigd dat de Russen zich niet met de binnenlandse politiek van de VS bemoeien.

Een verslaggever vroeg of hij dacht dat de Russen het nog steeds op de VS hadden gemunt. Trump schudde zijn hoofd en antwoordde "nee''.

Geen vragen
Maar het Witte Huis legde even later uit dat Trump niet bedoelde te zeggen dat de Russen zich niet meer in de Amerikaanse politiek proberen te mengen, maar dat hij geen vragen wilde beantwoorden. "De president en de regering doen er alles aan om te voorkomen dat de Russen zich met onze verkiezingen bemoeien zoals ze in het verleden hebben gedaan'', lichtte een woordvoerster van het Witte Huis toe.

Poetin
In een interview met CBS News liet Trump vervolgens weten dat hij de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de Russische inmenging. "Net zoals ik mezelf verantwoordelijk beschouw voor de dingen die in dit land plaatsvinden.''

Trump kreeg een storm van kritiek over zich heen toen hij maandag op een topconferentie met zijn Russische ambtgenoot Poetin in Helsinki publiekelijk instemde met diens mening over de kwestie. Poetin vindt het een bizarre stelling dat zijn regering zich met Amerikaanse presidentsverkiezingen zou bemoeien en vindt het onderzoek in de VS naar de stembusgang van 2016 vreemd.

Inlichtingendiensten
Trump maakte daarmee onder meer inlichtingendiensten razend, omdat die hebben beklemtoond dat het Kremlin zich just wel in de Amerikaanse politiek mengt. Dinsdag erkende Trump dat weer uitdrukkelijk.