Minder tekenbeten door droog en warm weer

Print
Minder tekenbeten door droog en warm weer

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen neemt toe. Afbeelding: ANP

Het aantal meldingen over tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University zijn de afgelopen weken zo'n twee derde minder meldingen binnengekomen dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren.

De daling heeft vermoedelijk te maken met het warme, droge weer van de laatste tijd.

Zwembad
De kans op een tekenbeet is het grootst in de natuur. Het zou volgens het RIVM best kunnen dat mensen eerder verkoeling zoeken op plekken waar nauwelijks of geen teken zitten, zoals zwembaden of terrassen. Maar het gedrag van de teek zelf is ook een factor. "Bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen'', aldus het RIVM.

Alert blijven
Hoewel teken tijdelijk minder actief lijken, blijft het volgens het RIVM verstandig om na een bezoek aan bossen, parken of duinen alert te zijn op beten. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen.

In juni en juli zijn er volgens het RIVM gemiddeld een half miljoen miljoen tekenbeten in Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen