Fietsende 'Aussies' halen schouders op over Maastricht

Print
Fietsende 'Aussies' halen schouders op over Maastricht

De fietsende Australiërs nemen eerst een kopje koffie in Maastricht voordat ze richting Luik fietsen. Afbeelding: Jeroen Janssen

Hun thuisbasis is Toukley, Australië, maar woensdagochtend 18 juli zijn Danny O’Shea (74) en Peter Holt (78) op het Onze Lieve Vrouweplein verstrikt geraakt in een ondoorgrondelijke routebeschrijving die hen vanuit het centrum van Maastricht naar Kanne moet leiden.

Vertwijfeling op de gezichten van de twee sportieve oldtimers als ze tevergeefs proberen om de weg naar Kanne ('next target') te vinden. “Onze routebeschrijving heeft meer weg van een cryptogram dan van een wegwijzer” lacht Peter als ik het tweetal aanspreek. In ruil voor hun ‘verhaal’ begeleid ik het tweetal naar de Mergelweg om hen zo op het juiste spoor te zetten richting Kanne en de Ravel fietsroute richting Luik, hun eindbestemming voor die dag.

Onverschillig over Maastricht
Als ik hen vraag naar hun mening over Maastricht, de stad die ze de vorige middag en avond bezochten, is er weinig enthousiasme te bespeuren. Vreemd want doorgaans putten bezoekers zich uit in superlatieven als ‘prachtig’, ‘gezellig’, schitterend’, ‘monumentaal’, om de kwaliteiten van de Limburgse hoofdstad te omschrijven. Maar verder dan de kwalificaties ‘average little town’  en ‘hometown of André Rieu’ komen de twee niet. Dan maar vragen naar hun motivatie om de stad als vertrekpunt voor hun fietstocht naar Parijs te kiezen. “Het werd zo aangeboden in de reisgids” is het nuchtere antwoord.

Korte afstanden
De zakelijkheid waarmee ze antwoorden verhult echter niet het plezier dat het duo heeft in hun Europese avontuur en de verbazing die Danny en Peter met zich dragen als het gaat om het fietsen in Nederland en de belachelijk korte afstanden tussen dorpen en steden. Danny: “Een half uurtje per trein vanuit Amsterdam en je bent al in een andere stad, Utrecht. Bizar. En zelfs op de fiets kom je om de paar kilometer wel een dorp tegen of een paar huizen. In Australië is het heel goed mogelijk dat je een week onderweg bent en geen huis, fiets of auto tegenkomt.”

Bucketlist
De fiets is een van de bindende elementen tussen het tweetal. In Toukley staan ze ingeschreven bij de Toukley & District Cycle Club Inc. Maar om mooie tochten te maken vinden ze Australië niet geschikt: te heet en te leeg. Wat dat betreft kan Europa Peter en Danny veel meer bekoren. Vooral Peter, die in zijn vroege jeugd emigreerde vanuit het Engelse Manchester naar het verre Australië heeft sinds zijn pensionering al enkele memorabele tochten gemaakt. Zo doorkruiste hij een paar jaar geleden Engeland per fiets van Lands End naar John O’Groats. Maar ook Nieuw-Zeeland is al doorgestreept op zijn ‘bucket list’. Danny fietst voor het eerst in Europa.

Pint of beer
De goedlachse Aussies vormen een ludiek stel. De vraag of ze een dergelijk avontuur nog wel verantwoord vinden op hun leeftijd, wuiven ze resoluut weg. Peter: “We voelen ons fit en wat de een niet meer kan, kan de ander wel. Over een paar uurtjes zijn we in Luik waar we overnachten en waar een koele ‘pint of beer’ op ons wacht.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen