Kazerneplan Venlo: geen markt, alleen nog LeisureDome

Print
Kazerneplan Venlo: geen markt, alleen nog LeisureDome

Het kazerneterrein waar het LeisureDome moet komen. Afbeelding: archieffoto Laurens Eggen

Venlo - Geen markt met handgemaakte producten. Het afgeslankte plan Fort van Venlo blijkt alleen nog te gaan over een LeisureDome.

Het huidige plan Fort van Venlo voor het kazerneterrein in Blerick voorziet niet meer in een Authentic Food & Handmade Market. Het was de bedoeling dat bedrijfjes of zelfstandigen daar handgemaakte producten zouden gaan verkopen. Ook zou in de indoor markthallen op het voormalige kazerneterrein ‘puur en eerlijk’ voedsel verkocht gaan worden. Om duidelijk te maken wat hij voor ogen had, verwees initiatiefnemer Frank Vaessen naar de succesvolle ‘hippiemarkten’ op Ibiza.

Afgeslankt plan
In april werd al bekend dat Vaessen en mede-aandeelhouder Hessel Meijer van het Fort van Venlo een afgeslankt plan zonder kabelbaan hadden ingediend bij de gemeente.

Vaessen meldde gisteren dat de markt daar ook uit is geschrapt. Daardoor gaat het nieuwe plan alleen nog over het LeisureDome van Meijers bedrijf Wyckerveste. Dat LeisureDome zou plaats moeten bieden aan onder andere een bioscoop, een kinderspeelparadijs, glowgolf en ander amusement.

"De markt is geschrapt omdat dit het moeilijkste onderdeel was”, zegt Vaessen. "Het is iets volledigs nieuws en kende daarom het hoogste risico. Het LeisureDome is een bewezen concept, zie Kerkrade, en daarom minder risicovol.”

Vaessens markt was vijf jaar geleden onderdeel van het plan voor een Event Center op het kazerneterrein. Voetbalclub VVV zou daar zijn thuiswedstrijden gaan spelen. Ook was de ambitie om er grote concerten te organiseren. Toen het Event Center niet doorging, ontwikkelde Vaessen met Meijer het plan Fort van Venlo dat ging over de invulling van ruim 30.000 vierkante meter. Het werd in juni 2016 aangenomen door de toenmalige gemeenteraad.

Oeververbinding
In de overeenkomst stond dat de gemeente Venlo een kabelbaan over de Maas tussen binnenstad en kazerneterrein zou aanleggen. Voor Vaessen was die specifieke oeververbinding een voorwaarde om de Authentic Food & Handmade Market genoeg bezoek te laten trekken.

Omdat Vaessen na juni 2016 het politieke en maatschappelijke draagvlak voor de kabelbaan zag afbrokkelen, stelde hij zijn aandelen in het Fort van Venlo ter beschikking. Er werd een akkoord bereikt met een investeerder over een overname, maar die bleek in april van de baan te zijn. Toen werd het aangepaste plan voor het kazerneterrein, waaruit kabelbaan en markt waren verdwenen, bij de gemeente ingediend.

Wethouder Marij Pollux (GroenLinks) liet de gemeenteraad gisteren weten dat ze nog geen standpunt heeft ingenomen over het aangepaste plan. Volgens haar is nadere bestudering nodig en kan het college van B en W er waarschijnlijk pas in oktober op reageren. Ze wil de wijzigingen binnen het plan Fort van Venlo dan bespreken met de raad.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen