Directie VDL Nedcar keert zich tegen intimidatie stakers

Print
Directie VDL Nedcar keert zich tegen intimidatie stakers

Afbeelding: Ermindo Armino

Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar in Born wil per se niet dat stakers in de autofabriek door hun directe leidinggevenden worden geïntimideerd. Dit standpunt heeft hij recent herhaaldelijk uitgedragen tegenover het management.

Dat zegt een woordvoerder van de VDL Groep.

48-uursstaking
Donderdagavond gaat bij VDL Nedcar een 48-uursstaking van start. Volgens FNV-bestuurder Hans Wijers zijn werknemers echter afgelopen tijd onder druk gezet door hun bazen: "Een voor een worden ze bij de rayonleider of leidinggevende geroepen met de dringende vraag of ze gaan werken of staken. Die geeft daarbij aan dat staken consequenties heeft: er komt een kruisje achter hun naam, waarmee hun promotiekans op de lange baan wordt geschoven. Of ze krijgen te horen dat dit gevolgen heeft voor hun contract. Dit soort zaken moet niet kunnen. Intimidaties zijn not-done."

Angstcultuur
Volgens hem durven werknemers dit soort misstanden alleen anoniem melden. Wijers: "Ja, je zou het begrip angstcultuur kunnen gebruiken." De woordvoerder van VDL Groep stelt juist dat het concern voor overleg staat: "Intimidaties willen we echt niet. We willen niet zo’n cultuur."

Zonder consequenties
De directie van VDL Nedcar heeft met de vakbonden afgesproken dat werknemers intimidaties door hun chef kunnen melden zonder consequenties voor de betrokkenen. Volgens de woordvoerder van VDL Groep zijn aan de directie van de autofabriek nog nooit namen gemeld: "Dan is het moeilijk om er iets aan te doen."

Toeslag
Wijers stelt overigens dat werkwilligen tijdens de komende staking een extra toeslag van 50 procent in het vooruitzicht is gesteld. De woordvoerder van VDL Groep ontkent dat er sprake is van een toeslag.