DIY-pastasalade met tonijn en ansjovisdressing

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Fris, licht en liefst niet te lang in de keuken: dat is wat we allemaal willen met dit weer! Deze DIY-salade (do it yourself) sluit daar goed bij aan.

Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren zodat iedereen aan tafel z'n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je bovendien prima van tevoren voorbereiden. Nog sneller: neem een restje pasta, of vervang de pasta door (een restje) rijst, quinoa of couscous.

DIY-pastasalade met tonijn en ansjovisdressing
Voor 4 personen
Bereiden: 20 minuten

Ingrediënten:
- 200 gram kleine pasta, bijv. conchiglie
- 250 gram boter- of sperziebonen, schoongemaakt
- 1 kleine courgette, in plakjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 volle eetlepels mayonaise
- 3 ansjovisfilets in olijfolie (blikje), uitgelekt
- 1 theelepel kappertjes
- ½ krulsla, gewassen
- 1 blik artisjokharten (400 gram), uitgelekt
- 2 blikjes tonijn in olijfolie (à 160 gram), uitgelekt
- 1 rode ui, in ringen
- 75 gram gemarineerde olijven

Bereiding:
Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen gaar. Kook de sperziebonen in 6 minuten knapperig gaar en giet af. Spoel de pasta en boontjes onder stromend water snel koud en laat goed uitlekken.

Verhit intussen de grillpan. Bestrijk de courgette dun met de olijfolie. Gril de courgette in porties aan beide kanten tot ze mooie roosterstrepen hebben. Pureer voor de dressing de mayonaise met de ansjovisfilets met de staafmixer. Verdun de dressing met 1-2 el water (of citroensap) en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de krulsla, de artisjokharten, de tonijn, de ui, de olijven, de pasta, de boontjes en de courgette over een grote schaal. Als je een kleinere schaal hebt, kun je een paar ingrediënten ook in mooie schaaltjes erbij op tafel zetten. Zet ook de dressing samen met een stapel borden, het bestek en mooie servetten erbij.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi