Rechter geeft VV Amstenrade hoop op langer verblijf

Print
Rechter geeft VV Amstenrade hoop op langer verblijf

Afbeelding: Rob Oostwegel

Amstenrade - Schinnen is veel te vroeg begonnen met de sloop van het voetbalcomplex van Amstenrade begin deze maand. Dat is onrechtmatig, stelt de rechter in Den Bosch in het kort geding dat VV Amstenrade tegen de gemeente heeft aangespannen. Schinnen moet daar de gevolgen van dragen.

Welke dat zijn, dat bepaalt rechter Van der Ham uiterlijk eind volgende week. Mogelijk moet Schinnen weer een veld terugbrengen aan de Gijselaar, zoals VV Amstenrade heeft geëist in het geding. Wel is duidelijk dat de voetbalclub de nodige tijd heeft gewonnen door zich te beroepen op het huurrecht. Het is daarom goed denkbaar dat zij tot na de fusie in Amstenrade kan blijven spelen.

Lees ook: Schinnen wil vaart zetten achter ontmanteling voetbalclub Amstenrade

Eerder begonnen
De gemeente Schinnen en de voetbalclub hadden een gebruikersovereenkomst tot 31 december 2017. Voor 31 juli aanstaande moest het voetcomplex aan de Gijselaar worden ontruimd. Schinnen is echter al drie weken eerder, op 9 juli, begonnen met het weghalen van het kunstgras en de omheiningen. Dat is onrechtmatig, stelt rechter Van der Ham.

Geen kwade wil
Volgens advocaat Harm Heynen is Schinnen zich bewust van de fout. "Het had niet gemogen, daar moet ik de voetbalclub gelijk in gegeven. We hadden het ook niet gedaan als we ons de gevolgen hadden gerealiseerd. Maar het was geen kwade wil. We zijn er vroeg mee begonnen omdat we anders het nieuwe complex in Oirsbeek niet op tijd af zouden krijgen."

Maar Schinnen verzet zich tegen een herstel van het voetbalcomplex. Volgens Heynen zijn er uitzonderingen op de regel dat je bij te vroege ontruiming alles moet herstellen. "Bijvoorbeeld als er onredelijke uitgaven zijn of het herstel van kunstgras niet mogelijk is. Het zou een gigantische verkwisting van gemeenschapsgeld zijn. Bovendien is het belang van de club heel beperkt."

Tijdnood
Rechter Van der Ham wijst de gemeente echter terecht: "Je kunt als verhuurder niet zeggen, ‘ik maak het verhuurde voldoende kapot zodat het herstel te duur is’. Puur juridisch heeft Schinnen een fout begaan. De gemeente had minstens contact kunnen opnemen en zeggen ‘we komen in tijdnood’."

Volgens Heynen schiet VV Amstenrade zichzelf in de voet met de eis van herstel. "Het geld dat we voor herstel moeten uitgeven is straks niet meer beschikbaar om te investeren in de nieuwe locatie in Oirsbeek." Maar dat gaat de rechtbank te ver. "Er is een moeizame situatie ontstaan. Maar om daardoor maar te bezuinigen op de toekomst van de vereniging, klinkt ook niet lekker. Moet de gemeente de consequentie van haar fout dan bij de club neerleggen?"

Creatief compromis
Advocaat Robert Janssen van de club stelt dat VV Amstenrade nog altijd één jaar verlenging van de ontruimingstermijn kan aanvragen. Daarmee wint VV Amstenrade extra tijd en tilt zij de kwestie over de komende verkiezingen en fusie heen. Ook de rechter zinspeelde op uitstel van een definitieve beslissing. "Ik hou me niet met politiek bezig, maar misschien is het een idee om over de grens van het nu heen te kijken." Van der Ham raadt VV Amstenrade en gemeente Schinnen aan een creatief compromis te bedenken.

Anders zou hij kunnen besluiten de voor Oirsbeek bestemde nieuwe kunstgrasmat tijdelijk in Amstenrade neer te leggen of het echte grasveld in Amstenrade weer speelklaar te maken. Die laatste optie wijst de club af. Het natuurgras is naar verwachting binnen enkele weken kapot, en er is geen verlichting bij dat veld.

Lees ook: 'Scenario Heksenberg' is optie voor Amstenrade

Beekdaelen Lokaal
Intussen heeft de club ook steun gekregen van de nieuwe partij Beekdaelen Lokaal. Naar verwachting wordt dat een van de grootste fracties in de nieuwe fusiegemeente. De partij stelt dat zij behoud van VV Amstenrade in het dorp tot inzet maakt van de eventuele coalitieonderhandelingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen