Debat met minister Blok pas na het zomerreces

Print
Debat met minister Blok pas na het zomerreces

Afbeelding: ANP/Bart Maat

Oppositiepartijen PvdA en SP vangen bot met hun wens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk aan de tand te voelen over zijn kritische uitlatingen over migratie, de multiculturele samenleving en het "mislukte" Suriname.

De coalitiepartijen hebben geen behoefte aan een onmiddellijk debat met de bewindsman. Volgens de VVD, de partij van Blok, is er geen noodzaak de Tweede Kamer uit de zomerpauze terug te roepen. Ook CDA, D66 en ChristenUnie vinden een gesprek nu niet nodig.

Niet wachten
Oppositiepartij PvdA daarentegen stelde dat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken volgende week zou moeten terugkomen van het reces voor een debat met Blok. "Dit kan niet wachten tot na de zomer", aldus PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Volgens haar kunnen de uitspraken niet door de beugel en schaden zij ook de positie van Nederland in het buitenland. Voor haar pleidooi kreeg ze meteen steun van de SP, maar niet van alle oppositiepartijen.

Kritische reacties
De VVD staat open voor een debat na het zomerreces. Eerst krijgt de minister de ruimte iets te doen met de kritische reacties uit het buitenland op zijn opmerkingen. "Indien de behoefte blijft bestaan nadat Blok zijn werk heeft gedaan naar die landen die zich aangesproken voelen, kunnen we er na het reces prima op terugkomen", aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Kernwaarden
D66, dat de uitlatingen van Blok meteen scherp veroordeelde, ziet een debat direct na het reces als wenselijk en noodzakelijk. "Het debat is een kans om te laten zien dat de minister begrijpt dat zijn uitlatingen strijdig zijn met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. In de tussentijd kan de bewindsman de "gedane schade" herstellen.