Buurt boos over nieuw hotel in Roermond

Print
Buurt boos over nieuw hotel in Roermond

Afbeelding: Jeroen Kuit

Hotel ’t Valies aan de Roerkade in Roermond is bijna klaar. Maar het is niet geworden wat de initiatiefnemer had beloofd. De buurt is boos.

Bekocht. Zo voelen omwonenden van hotel ’t Valies in het gebied Loesbleik aan de Roermondse Roerkade zich.

Toezeggingen
Nu het hotel bijna klaar is, blijkt initiatiefnemer Victor Adams zich volgens hen niet aan toezeggingen te hebben gehouden die hij destijds aan de buurtbewoners heeft gedaan.

Wat de omwonenden helemaal niet begrijpen, is dat de gemeente niet handhaaft, maar akkoord gaat met alle wijzigingen.

Lees ook: Alles kan ineens in Roermonds hotel ’t Valies

Horeca
Een nieuwe omgevingsvergunning die alle afwijkingen legaliseert, ligt momenteel ter inzage. Een aantal omwonenden tekent bezwaar aan. Eerder hebben ze (vergeefs) verzocht om handhaving, toen de overtredingen op de bouw werden geconstateerd.

De belangrijkste wijziging betreft de horeca. Het hotel zou louter een bar en ontbijtruimte krijgen voor gasten. Nu komt er toch een openbaar restaurant: een Chinees met zeventig zitplaatsen.

Het terras telt vijftig zitplaatsen. De ingang komt aan de achterkant, gericht naar de tuinen aan de Roer.

Penthouse
De geplande opslagruimte op de vijfde etage wordt bij nader inzien een penthouse. Verder is op elke verdieping een kamer toegevoegd, waarmee het totaal op zestig komt. Op het dak is een afrastering aangebracht.

De buurt vreest dat daar - tegen de afspraken in - een terras komt voor feesten, zoals het andere hotel van Adams (Dux) dat ook heeft. Volgens de vergunning is het hekwerk voor werklui bij onderhoud, maar die bescherming ontbreekt langs de voorrand van het hotel.

Adams laat weten 'weinig behoefte te hebben om te reageren op insinuerende vragen van de krant'. Hij erkent destijds bepaalde toezeggingen te hebben gedaan, 'maar we zijn nu bijna drie jaar verder. Inzichten veranderen'.

Algemeen belang
De gemeente meldt niet te hebben gehandhaafd, omdat er zicht op legalisatie was. Op de vraag waarom ze een ondernemer tegemoet komt die afspraken in zo’n gevoelige kwestie aan zijn laars lapt, luidt het antwoord dat er zoals altijd een afweging is gemaakt 'in het algemeen belang'.

Wel heeft het college deze week besloten een extern bureau de gang van zaken te laten onderzoeken. Een concrete reden daarvoor, behalve dat het goed is om kritisch naar de eigen organisatie te kijken, geeft het college niet.

De tot 24 mei verantwoordelijke portefeuillehouder voor dit dossier, Raja Fick, is inmiddels wethouder af.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen