Dierenbescherming waarschuwt voor maden bij konijnen door de hitte

Print
Dierenbescherming waarschuwt voor maden bij konijnen door de hitte

Afbeelding: ANP

Ook konijnen hebben last van de hitte. Door het warme weer kunnen de dieren sneller last krijgen van de madenziekte: groene vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn en de maden eten zich een weg door de huid van het dier.

De maden die zo het konijn binnendringen, veroorzaken veel schade en pijn, waarschuwt de Dierenbescherming.

Dodelijk
"Door de warmte neemt het risico ontzettend toe, doordat de groene vlieg nu veel actiever is, en de vuiligheid in de vacht van een konijn sneller gaat broeien", aldus Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming. 

"De eitjes komen nu sneller uit dan normaal, waardoor de maden eerder hun werk gaan doen." De maden kunnen erg veel schade aanrichten. Zo kunnen ze snel dodelijke infecties veroorzaken.

Vacht
De vliegen worden voornamelijk aangetrokken door vieze geuren en uitwerpselen die in de vacht van een konijn blijven hangen.

Nagtegaal: "Je moet, naast het hok, vooral het konijn zelf schoonmaken. Zeker de vacht en rondom de poeper blijft veel vuiligheid zitten. Hoe zwakker ze worden, hoe erger dit wordt. Omdat ze hierop zitten, zie je dat niet als je niet regelmatig je konijn optilt."