Lottum krijgt regionale versie van 'The Passion'

Print
Lottum krijgt regionale versie van 'The Passion'

Afbeelding: The Passion

Lottum - The Passion, de voorstelling over de laatste uren van Jezus, krijgt in 2019 een regionale variant. In Lottum wordt in april van dat jaar een eigentijdse versie van het schouwspel getoond.

De uitvoering vindt plaats in het kader van de viering van 800 jaar Horst aan de Maas. Onder leiding van musicus Roel Verheggen, die het muzikale project eerder in Boxmeer organiseerde, worden in de Gertrudiskerk in Lottum op 17, 18 en 19 april 2019 drie passie-concerten uitgevoerd.

Geen rollen
"Deze versie van The Passion is niet te vergelijken met die van de televisie. Behalve de rol van Jezus - vertolkt door Roy Verbeek - zijn er geen rollen te verdelen. We dragen het kruis de kerk in, maar de focus ligt op het verhaal en de muziek", zegt Verheggen.

Het verhaal wordt omlijst met klassieke muziek van componisten als Bach en Karl Jenkins, maar ook met popmuziek van Katy Perry en Muse. Verheggen: "Ook wordt de voorstelling gekoppeld aan hedendaagse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de vluchtelingenproblematiek."

Een veertigkoppig symfonieorkest, a-capellagroep Quintella uit Horst, zangeres Eva Wijnen, twee vertellers en 96 koorleden zullen de uitvoering verzorgen. "De ruim honderdveertig muzikanten en vocalisten komen uit de gehele gemeente Horst aan de Maas. Eind oktober start het koor met repeteren, het orkest begint daar in januari mee."

Sprookjesachtig licht
In april komt alles samen in de Gertrudiskerk in Lottum, die voor de gelegenheid in een sprookjesachtig licht wordt gezet. In de kerk is plek voor drie keer vijfhonderd toeschouwers. Kaarten kosten rond de 15 euro en zijn vanaf medio november verkrijgbaar via de website van 800 jaar Horst aan de Maas. Op de Markt in Lottum komt een groot beeldscherm waar de voorstelling ook wordt getoond; kaarten hiervoor kosten vijf euro.

Activiteiten
Het passieverhaal is het niet het enige evenement in het programmaboekje van het jubileum. Het feest dat de zestien dorpen van Horst aan de Maas in 2019 vieren, bestaat uit ruim vijftig grote en kleine activiteiten.