Laurabossen moeten weer natuurlijk worden

Print
Laurabossen moeten weer natuurlijk worden

Afbeelding: John Peters

Het 235 hectare grote natuurgebied Laurabossen in Weert ondergaat de komende jaren een gedaanteverwisseling.

Het bos is een zogeheten productiebos, een bos met een strakke ordening. Beheerder Natuurmonumenten wil er weer een ‘natuurlijk’ bos van maken. Daarvoor zijn er vijf jaar lang werkzaamheden gepland.

Borden
Tijdens die vijf jaar werk, blijft het gebied gewoon toegankelijk voor recreanten. Zij worden door middel van borden gewezen op de plekken waar op dat moment gewerkt wordt. De hele operatie kost 120.000 euro.

De Laurabossen maken - net als het Weerterbos, Ringselven en Kruis-peel, de Hugterheide en de Weerter- en Budelerbergen - deel uit van een Natura2000-gebied.

Den
Het natuurgebied ligt relatief hoog op een voedselarme dekzandrug, waar de grove den en de Corsicaanse den domineren. Loofboomsoorten als eik en berk komen er beperkt voor.

Verder wordt het gebied gekenmerkt door dichte, donkere bossen met veel dunne bomen.

Open bos
Beheerder Natuurmonumenten wil er een natuurgebied van maken met open plekken die met elkaar verbonden zijn als een kralenketting voor grote grazers en met open bossen die meer inheemse soorten herbergen.

Daarbij zal kap- en snoeihout blijven liggen. Dat biedt insecten en andere dieren schuilplaatsen.

Grote grazers
Overigens is het nog steeds niet duidelijk welke grote grazers Natuurmonumenten in het gebied wil inzetten. In eerste instantie was het de bedoeling dat er taurossen zouden komen.

Daartegen is echter veel weerstand omdat deze gefokte oerrunderen door recreanten als bedreigend ervaren worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen