Geschil over carnavalskleding kost Landgraaf alsnog geld

Print
Geschil over carnavalskleding kost Landgraaf alsnog geld

Afbeelding: Diana Scheilen

Landgraaf - Onenigheid over de verkoop van carnavalskleding heeft de gemeente Landgraaf een kostenpost bezorgd van ruim dertienhonderd euro.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Roermond.

Geschil
Het geschil ontstond in februari 2017 toen carnavalsgroothandel Karnevalswierts in Heerlen zich bij de gemeente Landgraaf meldde met het verzoek op te treden tegen Van Cranenbroek op bedrijventerrein Strijthagen.

Dat bedrijf, gespecialiseerd in tuinartikelen, had het assortiment met het oog op carnaval (dat jaar van 26 tot en met 28 februari) uitgebreid met carnavalskleding en -artikelen.

Concurrent
Volgens Karnevalswierts is dat in strijd met het bestemmingsplan dat voor het gebied Strijthagen van kracht is. Van Cranenbroek wordt gezien als een concurrent omdat ze in hetzelfde marktsegment en verzorgingsgebied opereert.

De bezwarencommissie van de gemeente Landgraaf bekeek de zaak vlak voor carnaval en nam het verzoek niet in behandeling. De commissie was van mening dat het Heerlense bedrijf niet als concurrent beschouwd kan worden van Van Cranenbroek.

Bezwaar
Bovendien werd het verzoek niet-ontvankelijk verklaard omdat het werd ingediend door de directeur van Karnevalswierts, en niet door de bv.

De directeur van het bedrijf kan volgens de bezwarencommissie niet gezien worden als belanghebbende, de bv wel. Tegen dat besluit tekende Karnevalswierts bezwaar aan.

Rechtbank
Uiteindelijk boog eind juni van dit jaar de rechtbank in Roermond zich over de kwestie. Die heeft nu uitspraak gedaan. De rechter geeft de gemeente Landgraaf gelijk en ongelijk.

Wat betreft het indienen van het verzoek vindt de rechtbank dat redelijkerwijs moet worden aangenomen dat het verzoek om in te grijpen is gedaan namens de bv, en niet door de directeur. Om die reden vernietigt de rechtbank het besluit van de bezwarencommissie van Landgraaf en moet de gemeente de ­proceskosten en de griffiekosten betalen, ruim dertienhonderd euro.

De gemeente krijgt inhoudelijk echter wel gelijk. De rechtbank van Roermond is het met de bezwarencommissie eens dat Van Cranenbroek, dat is doorgegaan met de verkoop van carnavalsartikelen, niet als concurrent van Karnevalswierts kan worden gezien.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen