'Nederland twijfelt niet aan Amerikaanse steun bij MH17'

Print
'Nederland twijfelt niet aan Amerikaanse steun bij MH17'

Afbeelding: AD

Nederland twijfelt niet aan de steun van de Verenigde Staten als het gaat om MH17. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten in reactie op het onverwachte besluit van de Amerikaanse regering om op de herdenkingsdag van de ramp geen verklaring over de zaak uit te geven.

De afgelopen jaren had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken steeds op 17 juli altijd een verklaring gepubliceerd waarin de aanslag werd herdacht.

Maar dit jaar zou in de conceptverklaring te veel kritiek op de rol van Rusland hebben doorgeklonken, meldt het blad Foreign Policy (FP). 

Bezwaar
De verklaring stond maar even op de website van de Amerikaanse ambassade in Moskou.

Naar verluidt zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in de nasleep van alle rumoer rond de top Trump-Poetin bezwaar hebben gemaakt tegen het Rusland-onvriendelijke taalgebruik in de tekst, aldus een anonieme ambtenaar van het ministerie tegen FP.

Standpunt
Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie liet later weten de afgelopen maanden drie verklaringen waren uitgegeven over MH17 en dat voldoende te vinden.

Ze liet weten dat het Amerikaanse standpunt inzake MH17 niet is veranderd. "Nederland voelt zich nog altijd gesteund door de Verenigde Staten in MH17", aldus Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dat bleek volgens het ministerie inderdaad uit een reeks Amerikaanse verklaringen de afgelopen tijd.

Ramp
Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger.